Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puţin 145 de apărători ai drepturilor omului au fost asasinaţi în Columbia în 2021

operationworld.com
Columbia

Cel puţin 145 de apărători ai drepturilor omului au fost asasinaţi în Columbia în 2021, cifră în scădere în raport cu anul precedent, dar care confirmă reizbucnirea violenţelor în această ţară după acordul de pace din 2016, potrivit Avocatului Poporului, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.

În 2021, au fost înregistrate "145 de asasinări de lideri sociali sau de apărători ai drepturilor omului", se arată într-un comunicat al acestei entităţi publice care veghează asupra respectării drepturilor omului în ţara sud-americană.

În 2020, au fost înregistrate 182 de asemenea asasinate.

Potrivit Avocatului Poporului, 32 de reprezentanţi indigeni, 16 lideri ai fermierilor şi 7 sindicalişti se numără printre victime în 2021.

"Condamnăm aceste fapte care sunt cauzate în principal de acţiuni criminale ale unor grupări armate ilegale", a declarat Avocatul Poporului, Carlos Camargo, fără a oferi detalii asupra presupuşilor autori ai acestor atacuri.

După semnarea acordului de pace cu gherila Forţelor Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC), în 2016, asasinările de lideri sociali sunt recurente în această ţară.

Organizaţiile sociale îi acuză pe disidenţii FARC, combatanţi ai Armatei Naţionale de Eliberare (ELN, ultima gherilă activă din Columbia), pe traficanţii de droguri şi grupările paramilitare că s-ar afla în spatele acestor asasinate.

Trei departamente din Columbia - Antioquia, Cauca şi Valle del Cauca - coridoare ale traficului de droguri, sunt cele mai lovite.

Columbia este una dintre ţările cele mai periculoase din lume pentru militanţi, potrivit mai multor ONG-uri. Global Witness a identificat-o drept cea mai sângeroasă pentru apărătorii mediului, cu 65 de morţi în 2020.

Guvernul preşedintelui conservator Ivan Duque acuză bandele legate de traficul de droguri că s-ar afla la originea acestor crime.

Columbia, cel mai mare producător de cocaină la nivel mondial, cunoaşte cea mai gravă escaladare a violenţelor de după semnarea acordului de pace din 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.