Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai așteptate cărți ale anului

facebook.com
Biblia biblioteca carti

Printre cărțile cele mai așteptate ale anului se numără titluri semnate de autori celebri dar și de oameni politici de pe scena internațională, multe titluri dedicate popularizării științei dar și volume gândite special pentru copii și tineri, arată informațiile oferite de edituri pentru MEDIAFAX.

Titlurile vedetă pentru 2019 includ, la Grupul Editorial Art, ”Cronicile oraşelor flămânde #1. Mașinării infernale”, de Philip Reeve, cu o traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu, publicat la Editura Paladin dar și ”Jurnalul unui puști #13. Dezghețul”, de Jeff Kinney, traducere din limba engleză de Ioana Vâlcu, la Editura Arthur, cea mai de succes serie după Harry Potter, care îi va convinge până şi cei mai reticenţi copii că lectura nu este nici pe departe plictisitoare, arată editorii.

Pe lista celor de la Art este și volumul „Însemnările unei puștoaice #12. Povestirile Povestiririle unei catastrofe amoroase NU CHIAR atât de secrete”, de Rachel Renée Russell (traducere din limba engleză de Irina Ornea).

O serie de 10 audiobook-uri pe vinil sunt anunțate de audioART, o divizie a Grupului Editorial Art care anunță un program ambițios de a prezenta publicului cititor și audiofil o serie de audiobook-uri pe vinil. Proiectul își propune să ofere spre audiție texte mari din secolul XX și al XXI și voci pe măsură. Pentru nostalgici, pentru colecționari, pentru toti cei care descoperă sau redescoperă acum gustul inconfundabil al analogicului și care țin să-și savureze în tihnă ritualurile pe care le implică intrarea în acest univers, au fost alese cu atenție texte și fragmente din cărți ale unor autori importanți publicați de Editura ART: Primo Levi, William Faulkner, Mariana Enriquez, Mariusz Szczygieł, W.G. Sebald, Truman Capote, Tove Jansson, Bohumil Hrabal, Pierre Bourdieu și Julio Cortázar. Vocile care au dat viață acestor texte sunt tineri actori, scriitori, jurnaliști și oameni de radio: Dan Stanciu, Adela Greceanu, Șerban Pavlu, Marius Chivu, Mihaela Dedeoglu, Alexandru Potocean, Bogdan Ghiu, Lucian Iftime.

Citește și: Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la meteorologi - Cum va fi vremea de Bobotează? Prognoza meteo pentru zilele următoare

Cele zece discuri au fost produse în Germania și Italia, într-un tiraj limitat de câte 500 de exemplare/titlu, sunt numerotate, format LP, 33 R/M, 140 de grame și culoare personalizată pentru fiecare titlu și inner sleeve. Seria a fost înregistrată, mixată și masterizată de Marius Costache la Studio 148.

Vieți secrete și suspans fantasy

Editura Nemira intră în 2019 cu ”Omul de cretă”, de C.J. Tudor, un thriller, publicat sub sigla Armada, care apare în ianuarie. Romanul a intrat pe lista scurtă a National Book Award și este recomandat de Stephen King. Povestea amintește de clasicul IT - un grup de copii care comunică în secret prin omuleți de cretă desenați prin orășelul copilăriei, până când desenele îi duc la o descoperire lugubră, spune editorii.

În colecția Babel a editurii va intra ”Viața secretă a lui William Shakespeare”, de Jude Morgan, programat să apară în aprilie. ”Cum ajunge fiul unui fabricant de mănuși din Warwickshire cel mai mare scriitor din lume? Autorul de romane istorice Jude Morgan coboară cortina de pe lumea elisabetană și ne permite să tragem cu ochiul la o variantă a vieții intime a omului obișnuit care a devenit legenda culturală de azi”, notează editorii. În colecția Yorik de la Nemira este programat să apară în mai ”Moonwalk”, de Michael Jackson, viața excepțională a celei mai mari vedete pop a secolului trecut fiind descrisă în cuvintele celui considerat un geniu al spectacolului.

În luna iunie, în imprint-ul Armada este publicat ”Foc și sânge”, romanul lui George R.R. Martin a cărui acțiune este plasată cu 300 de ani înaintea evenimentelor descrise în ”Cântec de gheață și foc”, istoria casei Targarienilor completând tabloul impresionant al Westerosului cu aventuri, intrigi, războaie și dragoni.

Copiii și părinții se documentează

Grupul editorial ALL, anunță că toți copiii își vor putea completa colecțiile deja îndrăgite, dar vor avea parte și de titluri noi, tipărite în condiții grafice de excepție. Astfel, seria ”Pisicile războinice” va continua cu alte șase volume în 2019, iar la seriile ”Supraviețuitorii” și ”Exploratorii” se vor adăuga alte romane de aventuri.

”Tainele corpului omenesc așteaptă să fie dezlegate de micii cititori cu ajutorul unei superenciclopedii. Textele sunt redactate într-un mod simplu și precis, pe un ton prietenos, pe alocuri chiar ghiduș, iar ilustrațiile sunt extrem de sugestive. Cele patru postere uriașe incluse în ”Marea carte a corpului uman” vor reprezenta o surpriză minunată pentru copii”, anunță cei de la ALL.

”Cartea mea cu superjocuri” reunește o serie de exerciții atractive cu puzzle-uri, labirinturi, jocuri de căutare, diferențe. Ilustrațiile viu colorate îi pot inspira pe micuți să construiască chiar propriile povești pe marginea acestora.

Fanii Ceceliei Ahern vor fi avea ce să aștepte și în 2019, când apare volumul ”Roar”, o colecție de 30 de povestiri emoționate, uneori amuzante, despre 30 de femei surprinzătoare. Este o apariție inedită în portofoliul literar al autoarei, menită să le determine pe cititoare să se identifice cu cel puțin una dintre cele 30 de figuri feminine.

Dr. Laura Ene, medic nutriționist cu o carieră de 15 ani și peste 10000 de pacienți, continuă seria cărților de stil de viață sănătos începută în 2018 cu titlul ”Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață?”. Volumul se va adresa celor care doresc să își schimbe comportamentul alimentar din prezent, fie că au nevoie de un plus de relaxare în relația cu mâncarea, fie că vor să slăbească, prezentând în domeniul psihonutriției.

Publicul de carte medicală va beneficia de apariția în limba română a tratatului de chirurgie ”Schwartz. Principiile chirurugiei”. Volumul este însoțit de un DVD și este recomandat studenților, medicilor rezidenți și medicilor chirurgi specialiști, notează cei de la ALL.

Ficțiune și premianți

RAO enumeră între evenimentele anului 2019 pentru editură ”The Heart’s Invisible Furies”, de John Boyne. Personajul poveștii, Cyril Avery este născut de o adolescentă alungată din comunitatea rurală irlandeză și este adoptat de un cuplu din Dublin. Aflat mai mereu la mâna norocului și a coincidențelor de tot soiul, Cyril trece prin viață încercând să afle cine este și de unde vine și pe la 70 de ani încă se mai luptă să-și descopere o identitate, un cămin, o țară și multe altele. În paralel cu povestea personajului sunt înfățișate evenimente din istoria Irlandei din 1940 până în zilele noastre, văzute prin ochii unui om obișnuit.

”My Oxford Year”, de Julia Whelan este un roman de debut plasat în decorul inconfundabil al Oxfordului. Cartea spune povestea unei tinere hotărâte să-și pună amprenta asupra lumii în care trăiește și a unui tânăr care îi va schimba irevocabil viitorul, și este pe gustul fanilor prozei semnate de JoJo Moyes și Nicholas Sparks.

”Bridge of Clay”, cea ma recentă carte semnată de Markus Zusak, autorul bestsellerului ”Hoțul de cărți”, va fi publicată de Editura RAO, la începutul anului. „Clay clădește un pod din mai multe motive: pentru frații lui, în onoarea părinților, dar și pentru el însuși: ca să se salveze prin realizarea unui moment unic, miraculos”, a afirmat autorul despre noul său roman.

Un volum de nonficțiune pentru adulți este ”Spies of No Country: Secret Lives at the Birth of Israel”, de Matti Friedman, care oferă o istorie sumară a începuturilor serviciilor israeliene de spionaj, de la fondare și de la primele misiuni ale așa-numitei Secțiuni arabe, în paralel cu nașterea statului israelian în 1948. Cartea redă în principal activitatea a patru spioni amatori, evrei din țările arabe (Siria, Yemen, Palestina etc.), în anii 1948-1949. Degizați ca oameni obișnuiți, vânzători la băcănie sau proprietari ai unei vulcanizări, cei patru, toți sub 25 de ani, culegeau și trimiteau informații din Beirut în Israel prin intermediul unei stații radio a cărei antenă era de fapt o frânghie de întins rufe.

”Fascism - A Warning”, este volumul semnat de Madeleine Albright, o analiză atentă atât a fascismului în secolul XX, dar și a felului în care moștenirea acestuia a modelat lumea de astăzi realizată de prima femeie secretar de stat din SUA. ”Fascist, observă Madeleine Albright, este acela care pretinde că vorbește în numele unei națiuni sau al unui grup, neagă drepturile celorlalți și se folosește de violență sau de orice alte mijloace pentru a-și atinge scopul. Lucrarea tratează o temă a vremurilor noastre, care este însă relevantă pentru oricare perioadă”, notează cei de la RAO.

Dintre aparițiile-eveniment ale Editurii Polirom în anul 2019 editura remarcă volumul ”Cartea numerilor”, de Florina Ilis, un „recensământ” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice. Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.

Barbara Cassin coordonează”Vocabularul european al filosofiilor. Dicționarul intraductibilelor”, publicat într-o traducere coordonată de Anca Vasiliu și Alexander Baumgarten. Cei de la Polirom vorbesc despre o lucrare monumentală realizată de un colectiv de aproape o sută de autori şi acoperind circa cincisprezece limbi europene, Vocabularul european al filosofiilor prezintă şi compară, în cele aproximativ 400 de intrări ale sale, mai bine de 4.000 de termeni specifici unei limbi sau, pentru cei moşteniţi din Antichitate, culturii europene, precum şi aspecte ce ţin de funcţionarea unei limbi în ansamblu.

Ultima carte semnată de Leonard Cohen înaintea dispariției, ”Torța”, va apărea în traducerea lui Florin Bican. În momentul dispariției, Cohen încheiase lucrul la această antologie inedită a ultimelor lui poeme, proze și schițe, o lectură esențială pentru fanii marelui artist.

Volumul semnat de Anna Burns, ”Lăptarul”, distins cu Man Booker Prize 2018, va apărea în traducerea Mihaelei Ghiță. Anna Burns este prima autoare nord-irlandeză câștigătoare a celebrului premiu. Protagonista poveștii este o nord-irlandeză de 18 ani, supraviețuiește unui regim opresiv nu prin eroism, prin opoziție politică sau prin violență, ci pentru că este originală, amuzantă și dezarmant de diferită.

Romanul lui Andrew Sean Greer, ”Less”, câștigător al Premiului Pulitzer 2018, va ajunge pe rafturile librăriilor în traducerea Ariadnei Ponta. Arthur, eroul romanului, este scriitorul ajuns la vârsta marilor îndoieli care-și caută talentul în lumea largă. Aventurile lui îl scapă din brațele morții în Paris, îl scot ca prin urechile acului dintr-o furtună de nisip în Sahara și-l aruncă în brațele unei iubiri neașteptate. O poveste de dragoste și de aventuri, ”Less” este romanul căutărilor unui bărbat care se agață de mijlocul vieții ca de o insulă plutitoare, arată reprezentanții editurii Polirom.

Politică și istorie

Editura Litera anunță deja noua carte a lui Barack Obama, programată să apară în toamnă în același timp în toată lumea. După succesul autobiografiei soției sale, Michelle Obama, noua carte a fostului Președinte al Statelor Unite ale Americii este una dintre cele așteptate apariții editoriale ale anului.

”The silent patient”, de Alex Michaelides, va intra în colecția Buzz Books de la Litera, România numărându-se astfel printre cele 38 de țări care vor publica în februarie acest thriller psihologic șocant despre actele de violență ale unei femei asupra soțului ei și despre obsesia unui terapeut de a afla cu tot dinadinsul care sunt motivele acesteia.

“Fear: Trump in the White House”, de Bob Woodward este povestea din interiorul Casei Albe despre Președintele Trump așa cum doar celebrul jurnalist de investigații Bob Woodward o poate scrie. Woodward se informează și ne relevă date din sute de ore de interviuri cu surse de primă mână, informații din jurnale personale, documente interne cu focus pe cele mai importante decizii luate de Trump la Casa Albă în primul său an de președinție, promit cei de la Litera.

Humanitas anunță în colecția de eseuri volumul lui Anders Nygren, Eros și Agape. Prefaceri ale iubirii creștine”, tradus din germană de Wilhelm Tauwinkl. Anders Nygren a trăit între 1890 și 1978 și este o figură marcantă a teologiei scandinave din secolul XX. Profesor la Lund și episcop luteran, el e apreciat până astăzi în Europa drept unul dintre gânditorii care au cercetat cel mai temeinic, mai sistematic și mai exhaustiv motivul teologic al iubirii. Despre geneza eseurile din ”Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine”, cu largi ecouri și influențe în filozofia religiei și teologia secolului XX, Nygren spune: ”Îmi amintesc perfect când anume am auzit prima oară cuvântul agape și ce impresie mi‑a lăsat. Tata vorbea cu o cunoștință, iar eu stăteam și ascultam curios. O frază a lui mi‑a atras atenția: «…Însă agape creștină înseamnă cu totul altceva». Douăzeci de ani mai târziu, gândurile mele s-au rânduit în jurul acestor cuvinte sădite în mine ca niște semințe.“

Neven Sesardić semnează volumul ”Când rațiunea pleacă în vacanță. Filozofii în politică”, tradus din engleză de S.G. Drăgan. După o carieră frământată ca asistent de filozofie la Zagreb, unde a intrat în conflict cu exponenţii marxismului oficial, Neven Sesardić a colindat câteva universităţi occidentale, ca bursier mai întâi, apoi ca profesor şi profesor asociat. Spirit perspicace şi combativ, el a constatat că şi aici, în cetăţile occidentale ale raţiunii, filozofii pot fi orbiţi de patimi politice. Şi, la fel ca în tinereţe, Sesardić a ales să nu tacă, trecând în revistă cele mai răsunătoare cazuri de alunecare spre extrema stângă din rândul universitarilor americani de ieri şi de azi. Între numele de prim rang reţinute în analiza filozofului croat se numără Bertrand Russell, Rudolf Carnap, Albert Einstein, Kurt Gödel, Ludwig Wittgenstein, Imre Lakatos, Hillary Putnam sau Robert Nozick.

Roger Scruton scrie despre ”Dorința sexuală. O cercetare filozofică”, în traducerea din engleză a Teodorei Nicolau. Filozof, scriitor, publicist, compozitor și realizator de emisiuni de televiziune, Roger Scruton este una dintre cele mai marcante și mai originale personalități ale vieții intelectuale britanice. În ”Dorința sexuală”, ce rămâne o carte paradigmatică prin actualitatea perenă a temelor discutate și prin sinceritatea abordării acestei dimensiuni profund umane, filozoful englez argumentează împotriva ideii că o astfel de dorință poate fi redusă la partea animalică din noi. Printr‑o analiză detaliată și informată a ideilor unor autori, cercetători și filozofi celebri, Scruton construiește în jurul ideii de sexualitate un edificiu filozofic explicativ cu fundamente solide, putând să sondeze și chiar să repună în perspectivă manifestările „deviante“ ale propriilor noastre înclinații sexuale, notează cei de la Humanitas.

Volumul lui Alin Fumurescu, de la Universitatea din Huston, ”Compromisul. O istorie politică și filozofică” în traducerea lui Doru Căstăian oferă o primă istorie conceptuală a noțiunii de „compromis“, îmbinând analiza istorică cu o investigație amănunțită despre utilizarea termenului în textele canonice ale filozofiei politice din Evul Mediu până în secolul al XVIII-lea. Alin Fumurescu vrea în acest fel să afle de ce ideea de compromis este considerată pozitivă sau negativă în două dintre cele mai mari culturi ale lumii: cea britanică și cea franceză. O mai bună înțelegere a noțiunii de compromis, argumentează autorul, și a sensului ei în istorie ne ajută să înțelegem mai bine ce înseamnă reprezentarea politică cu adevărat și care ar trebui să fie relația dintre oameni și politică. „Lumea noastră e framântată de diferenţe şi dispute sălbatice, într-un război în care nu pot exista învingători absoluţi. De aceea, ziua de mâine va fi a compromisului social şi politic sau nu va fi deloc. Iar compromisul, această veche artă a convieţuirii, fără a avea sau a da dreptate absolută, va trebui revizitat şi pus de urgenţă la lucru. În acest context, cartea lui Alin Fumurescu este o resursă inestimabilă pentru largi categorii de cititori: filosoful politic, istoricul ideilor, dar şi nespecialistul dornic să se înarmeze intelectual pentru spaţiul plural şi tensionat al lumii de azi.“, notează traducătorul.

Seria cărților Humanitas dedicată Centenarului, care numără deja peste 20 de titluri, se va îmbogăți în primele luni ale anului cu încă două volume. Daniel Cain a editat ”Vechiul regat și Marele Război. O istorie în imagini și texte mai puțin cunoscute”. Pentru noi, azi, Primul Război Mondial și nașterea României mari se reduc la câteva teme comunicate până la saturație: epopeea rezistenței de la Mărăști, Mărășești și Oituz, refugiul din Moldova, pierderea Tezaurului, Marea Adunare de la Alba Iulia. Momente disparate, pe care nu le unește logica evenimentelor. ”Din fonduri de arhivă prea puțin cercetate și din imagini necunoscute publicului, din presa vremii, din mărturii, din pagini de jurnal și din documente inedite, Daniel Cain țese o altfel de istorie, din care putem înțelege și contextul internațional, și dezbaterile elitei politice și intelectuale, și atmosfera publică, animată de diversele curente de opinie, alimentate, la rândul lor, de zvonuri, prejudecăți și propagandă. O istorie care descrie și calvarul vieții cotidiene, și eforturile uriașe de organizare a haosului ce urmează dezastrului militar, și faptele de arme azi uitate, dar nu mai puțin importante. O istorie din care vom înțelege și pentru ce-au luptat oamenii ale căror nume sunt scrise pe monumentele ridicate în mai toate comunele Vechiului Regat”, remarcă editorii de la Humanitas.

În aceeași serie apare ediția ”Dincolo de tranșee. Maghiarii din Transilvania în Marele Război”, texte din jurnale și memorii alese și adnotate de Nándor Bárdi și Judit Pál. Traducerea semnată de de S. Skultét merge dincolo de canoanele divergente ale celor două istoriografii oficiale, română și maghiară. Publicul larg știe prea puține despre cum au trăit maghiarii transilvăneni anii Primului Război Mondial: invazia română din 1916, întoarcerea frontului, înfrângerea Puterilor Centrale, disoluția monarhiei austro‑ungare, pierderea Transilvaniei și schimbarea stăpânirii, consfințită apoi prin Tratatul de la Trianon. Volumul propune cititorului român, pentru întâia dată, o privire de ansamblu asupra evenimentelor așa cum se oglindesc în jurnalele și memoriile epocii. Dintre cele aproape o sută de scrieri editate până acum în limba maghiară pe această temă și din cantitatea mult mai mare de manuscrise inedite, reputații istorici Nándor Bárdi și Judit Pál au ales fragmente din consemnările a 45 de autori.

În prima jumătate a anului 2019, în colecția ”Scriitori români contemporani” vor apărea volume de Cornel Bălan (romanul ”Liftul”), Alina Pavelescu, (romanul ”Sindromul Stavroghin”), Cristina Vremeș, (romanul ”Iele”), Dumitru Crudu, ( romanul ”Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici”), Vitalie Ciobanu, (cartea de proză scurtă ”Zilele după Oreste”), Andrei Panțu (proză scurtă în ”Tonomatul”). Dintre acestea, două sunt debuturi, romanul Cristinei Vremeș, o poveste foarte puternică, a trei generații de femei, și volumul ”Tonomatul”, în care Andrei Panțu revizitează un gen mai puțin frecventat astăzi, fantasticul. ”Dumitru Crudu revine cu un roman în același registru care cultivă umorul, mai degrabă negru, uneori harmsian, iar Cornel Bălan cu un roman despre experiențele psihedelice ale unui insomniac, în care realitatea e recompusă fragmentar, din secvențe aproape suprarealiste, pe firul unei memorii afectate de lipsa somnului”, arată cei de la Humanitas.

Tot în prima parte a lui 2019 patru dintre cărțile eveniment ale Editurii Humanitas vor apărea în ediții de colecție. Sunt anunțate reeditări semnate de Doina Cornea cu ”Puterea fragilității”, Machiavelli, ”Principele” și două titluri de Gabriel Liiceanu, ”Despre limită” și ”Tragicul”.

Nici știința nu este ignorată, în colecțiile Humanitas fiind anunțate titluri precum ”Candelă de-o clipă-n întuneric. Viața mea în lumea științei”, de Richard Dawkins și ”Povestea secretă a speciei umane. Cum ne modelează ADN-ul și istoria identitatea și viitorul”, de Christine Kenneally.

În seria Memorii/Jurnale, Iancu Bălăceanu semnează ”Memoriile unui pașoptist-model. Amintiri politice și diplomatice, 1848-1903”, traducere din franceză, introducere, note şi comentarii de Georgeta Filitti. Iancu Bălăceanu a trăit între 1828 și 1914. Ca membru al uneia dintre marile familii muntene, acesta a avut o viață plină de neprevăzut. La doar 20 de ani slujește Revoluția ca prefect de Muscel, apoi pleacă într-un exil aventuros. Între 1859 și 1901 s-a aflat în serviciul diplomatic al României, la Paris, Viena, Roma, Constantinopol, Londra. A jucat un rol determinant în aducerea lui Carol de Hohenzollern pe tronul tânărului principat.

Bestseller pentru toate vârstele

Humanitas Junior un volum semnat de Angela McAllister și ilustrat de Aitch adună ”Cele mai frumoase povești cu animale. 50 de basme populare și legende din toată lumea” și se adresează cititorilor care au împlinit șapte ani.

Volumul semnat de Raman Prinja, cu ilustrații de Chris Wormell, ”Planetarium” face parte din seria atlaselor ”Bun venit la muzeu!” (în care au apărut ”Animalium”, ”Historium” şi ” Dinosaurium”). Cartea adăposteşte între copertele sale o uluitoare colecţie de obiecte astronomice, de la cei mai mici sateliţi la uriaşele roiuri de galaxii.

Trei nume sunt pe coperta atlasului ”Povestea vieţii: Evoluţia”, din aceeași colecție de la Humanitas Junior. Fiona Munro, Ruth Symons și Katie Scott urmăresc cronologic erele geologice şi felul în care a apărut şi a evoluat viaţa pe Pământ, atlasul este o bucurie pentru orice iubitor al istoriei naturale.

Sabina Radeva, absolventă de biologie moleculară la Institutul Max Planck din Germania şi a unui masterat în ilustraţie de carte la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie a semnat ”Despre «Originea speciilor» a lui Darwin pe înțelesul copiilor” și a încercat să finanţeze cartea prin colectă publică. Ideea ei a stârnit curiozitatea cititorilor, adunând în scurtă vreme peste 50.000 lire sterline. Proiectul a atras atenţia faimoasei edituri Penguin Random House, care a achiziţionat drepturile de publicare.

Courtney Adamo, Esther van de Paal au publicat ”9 Luni”, o carte care explică pas cu pas, pe înţelesul celor mici, cum se formează un bebeluş, de la primele stadii de viaţă şi până la naştere, şi ce simte mama lună de lună. Cartea este presărată cu informaţii interesante şi amuzante (de pildă despre evoluţia puilor de cangur sau de elefant în comparaţie cu puii de om) şi e o lectură foarte folositoare pentru orice copil şi mai ales pentru cei care aşteaptă apariţia unor fraţi mai mici. Cartea este însoţită de ilustraţiile lui Lizzie Stewart, artistă recompensată cu Waterstones Children's Book Prize în 2017.

Tot la Humanitas Junior, în colecţia Epic Books, apare și volumul ”Minciuna”, de Care Santos, roman al cunoscutei scriitoare spaniole, ale cărei romane apar în România la editura Humanitas Fiction. Este unul din cele peste douăzeci de cărţi ale sale pentru adresate tinerilor și premiate în Spania. Scris din perspectiva a doi adolescenţi care se îndrăgostesc vorbind pe net despre literatură are multe dintre elementele care crează bestselleruri internaţionale: dragoste, suspans, dialoguri bine conduse şi un filon detectivistic.

În topul de noutăți de la Humanitas Fiction în primul trimestrul al anului 2019 se numără romanul postul semnat de Dario Fo, ”Ca din întâmplare femeie. Regina Cristina a Suediei”, tradus din italiană de Vlad Russo. Dario Fo reînvie istoria unei ”regine imposibile“, Cristina a Suediei, una dintre cele mai învățate femei ale secolului al XVII-lea, suverană rebelă și mare iubitoare de artă, admirată și detestată, imprevizibilă și curajoasă.

Citește și: Kim Kardashian şi Kanye West aşteaptă al patrulea copil

În aceeași serie apare volumul lui Hanif Kureishi, ”Nimicul”, în traducerea lui Cristian-Cătălin Ionescu, scris cu umorul negru caracteristic și cu un ochi atent pentru detaliu. Hanif Kureishi își surprinde din nou cititorii cu acest roman mult așteptat care promite ovivisecție nemiloasă a agoniei și degradării unui cuplu confruntat cu perspectiva sfârșitului inexorabil. ”Această scurtă și tăioasă poveste despre răzbunare a lui Hanif Kureishi este de un umor diabolic.“ scria Times.

”Fiica ceasornicarului”, de Kate Morton este tradus de Sânziana Dragoș și a fost New York Times Bestseller, Sunday Times Bestseller, #1 Bestseller Australia și #1 Bestseller Canada cu povestea plasată în vara anului 1862, când un grup de tineri artiști conduși de Edward Radcliffe ajung la conacul Brichwood, pe malul de nord al Tamisei. Planul lor este să se piardă pentru o lună de vară în mrejele inspirației și ale creativității. Însă pe când sejurul lor se apropia de sfârșit, o femeie este împușcată mortal și o alta a dispare fără urmă; un obiect prețios de familie se pierde, iar viața lui Edward se prăbușește în ruină. După 150 de ani Elodie Winslow, o tânără arhivistă din Londra descoperă într-o geantă de piele două obiecte pe care aparent nu le leagă nimic: o fotografie sepia a unei femei de o frumusețe impresionantă în îmbrăcăminte victoriană și un caiet de schițe al unui artist cu desenele unei case cu două intrări aflate pe malul unui râu”.

Colecția se îmbogățește și cu un alt bestseller New York Times, romanul ”Dragoste și năruire”, de Paula McLain, în traducerea Veronicăi Niculescu. Volumul urmărește viața scriitorului Ernest Hemingway aducând aduce în prim-plan tumultoasa relație al lui Hemingway cu Martha Gellhorn, o femeie foarte independentă, de o extraordinară ambiție, care a devenit una dintre cele mai importante corespondente de război din secolul XX.

În seria de la Humanitas Fiction mai sunt anunțare volume de Eric Emmanuel Schmitt (”Răzbunarea iertării”), Rose Tremain (”Sonata Gustav”) și Anne Patchett (”Comuniune”).

Dintre noutățile anunțate de Grupul Editorial Corint pentru 2019 se disting mai multe titluri. ”Experimente științifice care te lasă cu gura căscată”, de Thomas Canavan, la Corint Junior, care, de la rachete cu oţet la catapulte de masă şi de la mere mumificate la ouă săltăreţe este un volum plin de experimente fabuloase cu instrucţiuni uşor de urmat, precum cu fotografii şi diagrame ce ilustrează paşii care trebuie urmați. Editura descrie cartea ca pe un ghid perfect al micilor oameni de ştiinţă.

În aceeași serie va fi editat volumul ”Șapte lucruri foarte importante” de Shelley Pearsall, o carte inspirată dintr-un caz real, despre iertare, căință și maturizare.

La Leda Edge apare ”An Absolutely Remarkable Thing/ Un lucru absolut remarcabil”, romanul de debut al vlogerului Hank Green, care a reinventat modul în care se absoarbe informația în secolul internetului. Cartea spune povestea unei tinere de 23 de ani al cărei filmuleț despre o misterioasă sculptură din New York devine viral, transformând-o într-o celebritate mondială și aruncând-o în mijlocul unui mister de dezlegarea căruia ar putea să depindă însăși soarta umanității.

”Hello World: How to be Human in the Age of the Machine/ Salut, lume!”, de Hannah Fry, publicată în seria Corint Future, este o carte despre oameni. Despre felul în care suntem, spre ce ne îndreptăm, ce este important pentru noi şi cum se modifică toate acestea prin intermediul tehnologiei. Este o carte despre relaţia noastră cu algoritmii deja existenţi, cu cei care lucrează împreună cu noi, ne potenţează abilităţile, ne corectează greşelile, ne rezolvă problemele şi creează altele pe parcurs. Nominalizat la premiile Royal Society Investment Science și Baillie Gifford pe 2018, volumul descrie un viitor în care mașinile fac legea, luând decizii importante în sănătate, transport, apărare etc. Una dintre cele mai bune cărți ale anului 2018 despre date și algoritmi, care va deschide noua colecție.

În sfârșit, ”American Princess/ Prințesa americană” de Leslie Carroll, aduce la Corint o privire în culisele poveștii de dragoste a lui Meghan Markle cu Prințul Harry, transpusă în cuvinte de o cunoscută autoare de volume dedicate familiilor regale europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.