Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai mari insolvențe în 2015

insolvent

Cele mai mari 20 de companii intrate în insolventa anul trecut au afaceri de aproape 5 miliarde de lei, primii cinci jucatori aflati în procedura de reorganizare judiciara realizand aproape 60% din business, conform unei analize a Ziarului Financiar pe baza datelor ONRC.

Anul trecut numarul firmelor intrate în insolventa s-a redus la jumatate, însa ponderea companiilor mari intrate în reorganizare s-a accentuat.

"Efectul de contagiune si propagare a unor socuri negative este mult mai rapid în prezent, iar incidenta insolventelor în randul companiilor mari, cu cifra de afaceri de peste un milion de euro, ramane ridicata", spune Iancu Guda, services director în cadrul Coface România, companie care ofera si servicii de management al creantelor comerciale.

El explica faptul ca, pe fondul restrictiilor de finantare din ultimii ani, companiile mari au jucat un rol din ce în ce mai mare de "banci comerciale" pentru IMM-uri. Acest lucru s-a transformat într-un dezavantaj pentru jucatorii de talie mare.

Cea mai mare firma intrata în insolventa anul trecut si mai apoi în faliment este compania de asigurari Astra Asigurari, al treilea jucator de pe piata de profil dupa primele subscrise, care are o istorie de 25 de ani.

În retail, cea mai importanta insolventa a fost cea a companiei Family Home Concept SRL (fosta Domo Retail SRL), care pâna în vara anului trecut opera reteaua de electro-IT Domo.

Cele mai mari companii intrate în insolventa în 2015 au împreuna afaceri de aproape 5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), într-un an care s-a remarcat prin numarul tot mai mare de jucatori mari cu afaceri de peste 100 mil. lei care au îngrosat lista businessurilor aflate în proces de reorganizare, conform analizei ZF, prezentată de Mediafax.

Cea mai mare firma intrata în insolventa anul trecut si mai apoi în faliment este compania de asigurari Astra Asigurari, al treilea jucator de pe piata de profil dupa primele subscrise, care are o istorie de 25 de ani. Insolventa Astra a fost cel mai rasunator eveniment din sectorul asigurarilor, dar si din rândul afacerilor antreprenoriale, în conditiile în care la retragerea autorizatiei de functionare asiguratorul avea 1,8 milioane de clienti, circa 1.400 de angajati si active de 500 de milioane de lei.

"Efectul companiilor intrate în insolventa asupra economiei difera în functie de domeniu. În cazul insolventei Astra, consecintele sunt directe în piata de asigurari, fiind afectat un numar mare de persoane
fizice si juridice, dar influenteaza si dorinta consumatorilor de a-si face o asigurare. Pe de alta parte, în industria alimentara impactul unei insolvente este redus pentru ca piata este una foarte concurentiala, cu multi jucatori, iar locul ramas se ocupa imediat", explica Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Totodata, el spune ca impactul unui jucator din comert asupra economiei este mic, pentru ca multi au furnizori de la export si mai putini locali.

În retail, cea mai importanta insolventa a fost cea a companiei Family Home Concept SRL (fosta Domo Retail SRL), care pana în vara anului trecut opera reteaua de electro-IT Domo. Ulterior, activitatea retailerului s-a mutat pe firma Domo SRL. Însa aceasta decizie nu a facut o diferenta semnificativa pentru jucator, în conditiile în care la finalul anului trecut compania a decis sa închida toate cele 75 de magazine si sa ramana doar cu activitatea din online.

A treia cea mai mare insolventa de anul trecut a fost cea a distribuitorului de materiale de constructii si articole de bricolaj Ambient, controlat de Ioan Ciolan. Compania a invocat conditiile din piata
si faptul ca nu a reusit sa atraga fondurile necesare finantarii capitalului de lucru.

Compania a încheiat 2014 cu o cifra de afaceri de 497 de milioane de lei (113 milioane de euro), în scadere cu 20% fata de anul precedent, rulajul retailerului atingand astfel minimul ultimilor patru ani.

În plus, Ambient a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 32 milioane de lei, fata de profitul de 37 milioane de lei din anul anterior, potrivit datelor de la Finante. În ultimii ani, Ambient a trecut
printr-un proces complex de restructurare pentru reducerea gradului de îndatorare.

"Printre cauzele care au dus la insolventa societatii se numara faptul ca veniturile realizate din vanzarea de marfa nu acopereau pentru unele locatii costurile directe sau indirect", se arata într-un raport al companiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.