Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai moderne arme se află pe frontul din Ucraina. Sunt de ajuns pentru a schimba cursul războiului?

Pinterest
Leopard 2 tank

Noile tipuri de arme ce se află deja pe câmpul de luptă sau urmează să ajungă în Ucraina sunt printre cele mai bune din lume, având potențialul de a ajuta țara să joace în ofensivă, poate chiar decisiv. Asta înseamnă că mizele pentru ambele părți s-au majorat considerabil, scrie David Axe, într-un editorial publicat de NYT.

La un an de când armata Rusiei s-a năpustit peste graniță, în Ucraina, într-un asalt ce se voia nimicitor, țările ce sprijină Ucraina au schimbat dramatic abordarea privind ajutorul militar trimițând arme din ce în ce mai ofensive.

Dacă inițial țările europene și nord-americane au trimis volume mari de artilerie, puști, rachete și muniție pentru a permite țării invadate să respingă atacul și, în principal, să se apere, un an mai târziu, noul flux de armament este constituit din vehicule blindate, rachete cu rază lungă de acțiune și tancuri sofisticate. Astfel, tipul de armament este substanțial diferit putând schimba în mod corespunzător câmpul de luptă, în timp ce armata uzată, dar încă potentă a Rusiei se pregătește pentru o nouă ofensivă.

Deși distincția dintre capacitatea defensivă și cea defensivă poate fi arbitrară, totuși este limpede că Ucraina urmează să fie înzestrată cu abilitatea de a juca în ofensivă și astfel cu forța potențială de a alunga trupele ruse de pe teritoriile sale.

Este suficient de limpede de ce acest scenariu este o posibilitate: Ucraina ar plănui o nouă contraofensivă în acest an după ce a eliberat cu succes vaste porțiuni de teritoriu în nord-est și în sud toamna trecută. În acest context, țările aliate scotocesc adânc în arsenalul lor pentru a se asigura că această nouă contraofensivă are cele mai bune șanse de reușită.

Turnură ofensivă

Anul trecut, pe când forțele ruse intrau în nordul Ucrainei și simultan avansau adânc în regiunea Donbass, SUA și aliații Ucrainei au livrat cu prioritate armele necesare pentru apărare: muniție, rachete anti-tanc mobile, sisteme de apărare aeriană ș,i cel mai important, artilerie, care a inclus sute de tunuri compatibile cu obuzele occidentale.

Poate mai mult decât orice armă, artileria a fost cea care a ajutat trupele ucrainene să apere capitala Kiev și, într-un final, să oprească avansul forțelor de invazie și în est și sud. După mai bine de 11 luni, Ucraina a primit de la aliați nu mai puțin de 750 de piese de artilerie remorcată și autopropulsată, precum și lansatoare de rachete montate pe vehicule. Alte în jur de 100 sunt pe drum.

„În ciuda proeminenței armelor antitanc ghidate în relatările publice, Ucraina a dejucat tentativa Rusiei de a cuceri Kievul folosind focuri masive de la două brigăzi de artilerie", au scris Mihailo Zabrodski, Jack Watling, Oleksandr V. Daniliuk și Nick Reynolds într-un studiu publicat în noiembrie de Royal United Services Institute din Londra.

Pe măsură ce asaltul rusesc a încetinit sau a fost respins cu totul - precum în regiunea Kiev - transferurile de arme către Ucraina au început să includă mai mult echipament conceput mai curând pentru atac decât pentru apărare. Începând de primăvara trecută, Polonia a donat mai multe loturi de tancuri de fabricație veche - peste 200 - între care și tancuri sovietice T-72 și modelele ale lor produse local.

Livrarea acestor tancuri avea să fie primul semnal de turnură către trimiterea de arme ofensive de către națiunile ce sprijină Ucraina. O accelerare s-a produs în cursul verii, când SUA și alți aliați au început să trimită transportoare blindate de personal - vehicule remorcate rapide ce oferă un sprijin esențial pentru infanterie pentru a putea lansa atacuri.

Statele Unite, Olanda, Spania, Lituania, Germania, Australia și alte țări au donat mai bine de 1.400 de astfel de vehicule, multe dintre ele M-113 de fabricație americană.

Acestea au ajuns numai bine pentru a fi folosite în dubla contraofensivă ucraineană din vară - în regiunile Herson și Harkov - care a reușit să pătrundă în adâncime în teritoriile ocupate, rupând liniile de aprovizionare rusești și forțând zeci de mii de efective să se retragă.

Miză mare

Acele contraofensive în urma cărora au fost eliberate mii de kilometri pătrați de teritoriu au pregătit terenul pentru altele așteptate în cursul acestui an. Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare din Ucraina, a sugerat pentru ABC News la începutul lunii trecute că armata ucraineană plănuiește un atac major în primăvară, ce are scop eliberarea teritoriului ocupat „din Crimeea până în Donbass”. La rândul lor, forțele rusești au semnalat că ar putea lansa propriile atacuri pentru a-și consolida câștigurile și pentru a ruina ofensiva ucraineană.

Perspectiva acestor confruntări a ridicat miza, în timp ce aliații Ucrainei continuă să își ajusteze donațiile de armament.

Pe măsură ce noile arme sosesc și soldații devin pricepuți în utilizarea lor, „vom vedea că și ucrainenii vor fi capabili să avanseze și să schimbe această dinamică pe câmpul de luptă. Pe asta ne concentrăm”, a declarat luna trecută reporterilor Laura Cooper, adjunctul secretarului adjunct american al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia.

Această acutizare a situației pare să fi determinat Statele Unite și alte țări aliate să decidă să ofere surplusul lor de vehicule de luptă de infanterie - deosebirea față de transportoarele blindate constă în armamentul mai ofensiv, între care tunuri automate montate pe turelă și rachete antitanc.

Cu armamentul lor greu și viteza mare, vehiculele de luptă ale infanteriei sunt deosebit de utile pentru operațiunile ofensive. Statele Unite și Germania, oferă Ucrainei blindate M-2, respectiv Marder. Aceste noi donații „oferă echipamentul blindat necesar pentru a trece la ofensivă, pentru a elibera Ucraina ocupată de ruși”, a declarat reporterilor generalul Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit, la 20 ianuarie, la scurt timp după ce Pentagonul a anunțat că furnizează Ucrainei un lot inițial de 109 de M-2.

Dar acestea au fost doar începutul. În curând, țările s-au angajat să trimită unele și mai bune. Regatul Unit a promis 14 tancuri noi Challenger 2, iar Statele Unite au oferit 31 de tancuri M-1A2 de ultimă generație.

Germania a aprobat cu întârziere o donație poloneză de aproximativ o duzină de tancuri Leopard 2, semnalând altor țări europene că le-ar putea oferi la rândul lor. Apoi a anunțat că trimite Ucrainei aproximativ o duzină de tancuri proprii.

Deplasându-se rapid și capabile de lovituri puternice, tancurile sunt în mod inerent de natură ofensivă. Iar donațiile de tancuri de tip NATO, cu blindajul lor sofisticat, sistemele optice și sistemele de control al focului, reprezintă „un pas important pe calea spre victorie”, a scris pe Twitter Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Totodată, constituie cel mai clar semn de până acum că armele pe care aliații Ucrainei le trimit în zona de război sunt din ce în ce mai mult destinate atacului, mai degrabă decât apărării. Or această mișcare sugerează unele schimbări importante pe câmpul de luptă, conchide David Axe, care scrie pentru Forbes și a publicat mai multe cărți.

Cele patru blindate care schimbă jocul

Tancul Leopard 2

Intrat în serviciu la sfârșitul anilor 1970, are elemente de design comune cu M-1 american, și este unul dintre cele mai echilibrate tancuri din lume. Este rapid, puternic înarmat și bine protejat.

Ucraina urmează să primească 48 de tancuri Leopard de la Germania, Spania, Polonia, Portugalia, Norvegia și Canada.

Obuzierul autopropulsat AHS Krab

Combinând cele mai bune subsisteme britanice și sud-coreene, Krab, construit în Polonia, este unul dintre cele mai bune obuziere mobile din lume. Poate trage mai departe și cu o viteză mai mare chiar și decât cele mai bune obuziere americane.

Polonia a promis Ucrainei circa 72 de obuziere Krab.

Vehiculul de infanterie M-2 Bradley

Primii ani în serviciu la începutul anilor 1980 au fost dificili, dar de atunci a evoluat într-un vehicul puternic și flexibil. Rachetele sale antitanc TOW îi permit să distrugă tancurile inamice de la kilometri distanță.

SUA au promis 109 astfel de vehicule.

Transportor blindat de personal M-113

M-113 este „cuțitul elvețian” al vehiculelor blindate - o platformă simplă și adaptabilă care poate transporta trupe, rachete sau echipamente de supraveghere. Echipajele îl apreciază pentru viteza mare și transmisia automată.

Statele Unite ale Americii, Germania, Lituania, Regatul Unit, Spania, Portugalia, Australia sunt țările s-au angajat să trimită Ucrainei împreună un număr de 546 de vehicule.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.