Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele șase semne care trădează cancerul bucal: cele mai frecvente simptome

Radu Pop
stiripesurse.ro
implanturi dentare zambet dantura

Cele șase semne care trădează cancerul bucal: cele mai frecvente simptome

Stomatologii recomandă efectuarea unei autoexaminări la domiciliu, în special dacă ați amânat controlul de rutină la dentist. Tot ei susțin însă că vizitele regulate la control sunt vitale pentru a depista semnele timpurii ale cancerului bucal. Medicii oncologi însă se tem că dificultățile în obținerea unei investigații riguroase ar putea fi la originea unei creșteri de aproape 50% a numărului de decese cauzate de această boală, din cauza faptului că simptomele evidente nu sunt observate.

Dr. Michael Ho, consultant pentru cancerul feței, gâtului și gurii la Universitatea din Leeds (Marea Britanie), a expus pentru Daily Mail ghidul său pas cu pas cu privire la semnele de care trebuie să țineți cont.

1. Amorțeală

Amorțeala din jurul gurii sau a limbii poate fi un semn de avertizare a cancerului bucal.

Aceasta poate fi resimțită în zone fragmentate sau în întreaga gură și buze și se poate simți senzația de amorțeală sau furnicături, precizează Mouth Cancer Foundation.

Această furnicătură și amorțeală se poate produce pentru că celulele canceroase provoacă leziuni ale vaselor de sânge nervoase din gură, spun experții.

2. Ulcer bucal care durează mai mult de două săptămâni

Ulcere bucale - zone rupte din mucoasa gurii - care nu se vindecă în trei săptămâni pot fi un semn de cancer bucal.

Ulcerele bucale sunt frecvente și nu ar trebui să fie o preocupare dacă se vindecă rapid.

Cu toate acestea, ulcerele bucale care persistă mai mult de trei săptămâni, care continuă să se mărească sau care se află în apropierea părții din spate a gâtului ar trebui să fie verificate de un medic de familie sau de un dentist, potrivit NHS.

„Cel mai frecvent semn de cancer al gurii este un ulcer persistent care durează mai mult de trei săptămâni”, spune Dr. Ho.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea „ulcerelor inflamatorii și traumatice” tind să se vindece în două săptămâni, în timp ce ulcerele canceroase persistă mai mult timp, explică el.

3. Dureri cronice de gât

O durere de gât sau o răgușeală care durează mai mult de șase săptămâni ar putea fi un semn de cancer.

Vocea unei persoane poate deveni mai răgușită dacă are cancer bucal, potrivit Cancer Research UK.

Acesta poate fi un semn de cancer hipofaringian, care afectează partea din spate a gâtului și, potențial, corzile vocale.

Umflarea gurii din cauza unei tumori poate provoca, de asemenea, o bâlbâială, îngreunarea rostirii anumitor cuvinte sau poate cauza o greșeală de pronunție.

În cazul în care cancerul se află pe limbă, acesta poate, de asemenea, să limiteze mișcările și să afecteze vorbirea. Acest lucru poate provoca, de asemenea, pronunțarea cu dificultate a anumitor cuvinte sau a unor sunete.

4. Umflături sau noduli

Umflăturile și nodulii inexplicabili din jurul gurii sau maxilarului pot fi un semn de cancer.

Umflătura poate apărea pe limbă, gură, buze sau gingii și poate fi dureroasă.

Mai rar, umflăturile canceroase pot apărea pe glandele salivare, pe amigdale și pe faringe - partea din gât care leagă gura de trahee.

Aceste noduli pot apărea, de asemenea, sub forma unei îngroșări în gură sau pe buze, avertizează organizația caritabilă Macmillan.

Dr. Ho îi îndeamnă pe toți cei care observă aceste simptome să se prezinte la medicul dentist sau la medicul de familie.

5. Probleme cu dinții

Dinții care se clatină pot fi un semn de cancer și nu trebuie ignorați.

Tumorile pot cauza ca dinții să se slăbească și ca alveolele dentare să se vindece cu greu după extracții, potrivit NHS.

Dr. Ho explică: „Când [cancerul] invadează osul maxilarului, poate cauza probleme cu dinții. Cu toate acestea, dinții slăbiți pot fi cauzați de boala gingivală, care este comună în rândul persoanelor”.

Chiar dacă nu este vorba despre cancer bucal, medicii îi sfătuiesc pe cei care au dinții slăbiți să vorbească cu un medic sau un dentist.

6. Pete roșii sau albe

Modificările canceroase din gură pot apărea sub forma unor pete roșii sau albe.

Deși petele - care pot fi sensibile sau dureroase - nu sunt cancer, ele pot duce la apariția bolii dacă nu sunt tratate, potrivit Cancer Research UK.

Petele albe, cunoscute sub numele de leucoplazie, și petele roșii, numite eritroplazie, trebuie evaluate de un medic sau de un dentist.

Cu toate acestea, vizita regulată la dentist s-a dovedit a fi din ce în ce mai dificilă, ceea ce experții se tem că ar putea duce la mai multe decese cauzate de cancerul bucal.

De la începutul pandemiei, se estimează că au fost amânate sau anulate 40 de milioane de consultații la dentist.

Dr. Ho a declarat: „Întrucât stomatologii sunt cei mai bine plasați în asistența medicală primară pentru a evalua gura, există o preocupare reală că dificultatea de a avea acces la serviciile stomatologice din cadrul NHS sau la servicii accesibile poate duce și va duce la diagnosticarea întârziată a cancerului bucal, ceea ce duce la rezultate mai slabe ale tratamentului și poate afecta supraviețuirea în cazul acestei boli”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.