Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrala nucleară de la Kozlodui a primit un nou aviz de funcționare pentru zece ani

www.observator.tv
centrală nucleară, radiații

Autorităţile bulgare în domeniul nuclear au prelungit marţi cu zece ani licenţa de funcţionare a celui de-al doilea reactor al singurei centrale nucleare a ţării, situată la Kozlodui (nord), a cărei construcţie datează din epoca sovietică, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Acest reactor, a cărui licenţă expiră în 2021, a trecut cu succes testele de rezistenţă efectuate de societatea rusă Rosatom şi compania franceză EDF, potrivit autorităţilor bulgare de reglementare nucleară.

Directorul executiv al centralei, Nasko Mihov, a afirmat marţi că această unitate este capabilă să funcţioneze încă 30 de ani, conform rezultatelor testelor respective.

Un alt reactor încă în serviciu la Kozlodui a obţinut în 2017 o autorizaţie de zece ani de funcţionare suplimentară.

Citește și: Dezastru pentru Opoziție! Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, dinamitată! (surse)

Situată pe Dunăre, centrala, care furnizează 34% din energia ţării, va trebui de acum înainte să solicite o licenţă la fiecare zece ani.

Unităţile 1 şi 4 de la Kozlodui, considerate învechite, au fost închise în 1998 şi 2006 la solicitarea Bruxellesului, ceea ce a reprezentat o condiţie de aderare a Bulgariei la UE.

Un controversat proiect al celei de-a doua centrale nucleare pe teritoriul bulgar, la Belene, la vest de Kozlodui, a fost recent relansat după mai multe răsturnări de situaţie. Şapte grupuri, între care compania chineză CNNC, cea rusă Rosatom şi întreprinderea sud-coreeană KHNP, au depus oferte pentru a finaliza această instalaţie, care are deja două reactoare de 1.000 MW de fabricaţie rusească.

Bulgaria este adeseori criticată de Washington şi Bruxelles pentru dependenţa de energetică de Rusia. Peste 95% din gaze şi 80% din petrolul consumat în această ţară sunt furnizate de Rusia, iar singura rafinărie bulgară aparţine gigantului rusesc Lukoil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.