Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul European de Instruire F-16 din România: Pregătire esențială pentru piloții noștri și aliați

avioane F16

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, luni, la inaugurarea Centrului European de Instruire F-16 din România, că acesta va avea un rol vital în pregătirea piloţilor noştri pentru operarea aeronavelor care vor intra în curând în dotarea Forţelor Aeriene, precum şi pentru piloţii din aviaţii aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi omologul din Regatul Ţărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat, luni, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcţiona în Baza Aeriană 86 Feteşti, potrivit news.ro.

Potrivit MApN, acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarităţii aliate. Totodată, va accelera pregătirea piloţilor români pentru operarea avioanelor F-16 achiziţionate de România din Norvegia şi care urmează să intre curând în dotarea Forţelor Aeriene Române.

”Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloţilor români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambiţioasă iniţiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloţi, ci şi să obţinem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România”, a declarat Angel Tîlvăr.

Totodată, el a arătat că Centrul din Baza Aeriană 86 îşi propune să creeze un răspuns adecvat nu doar pentru nevoile actuale şi viitoare ale Forţelor Aeriene Române, ci şi pentru sprijinirea aliaţilor şi partenerilor, precum Ucraina.

”Am semnat, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, participarea României la înfiinţarea Coaliţiei Internaţionale F-16, alături de un număr semnificativ de state. Acest lucru a demonstrat ce putem realiza împreună în sprijinul Ucrainei, concomitent cu furnizarea unei platforme propice pentru calibrarea eforturilor noastre cu cele ale Aliaţilor şi partenerilor regionali. În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de a integra cât de curând posibil şi instruirea piloţilor ucraineni în program”, a adăugat Tîlvăr.

El a reliefat cooperarea excelentă dintre România, Regatul Ţărilor de Jos şi compania Lockheed Martin pentru ca un proiect atât de complex să devină realitate în cel mai scurt timp.

De asemenea, ministrul român al Apărării a avut o întrevedere bilaterală cu omologul olandez.

În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat dezvoltările politico-militare şi de securitate, cu accent asupra situaţiei actuale din Regiunea Mării Negre, dar şi din Orientul Mijlociu, precum şi coordonatele şi oportunităţile de aprofundare a cooperării româno-olandeze în domeniul apărării, cu accent pe consolidarea securităţii regionale şi pe sprijinul pentru partenerii din zonă, a arătat MApN.

Oficialul român a exprimat mulţumiri pentru angajamentul şi contribuţia consistentă a Regatului Ţărilor de Jos la proiectele operaţionale aliate din România şi a subliniat angajamentul ţării noastre privind dezvoltarea cooperării în domeniul apărării, atât pe palierul dialogului strategic, cât şi al proiectelor concrete din domeniul militar, în special cele vizând profilul prezenţei aliate în România, instruirea, exerciţiile şi apărarea cibernetică.

La inaugurare au fost prezenţi ambasadorii Danemarcei, Ţărilor de Jos, Statelor Unite şi Ucrainei şi reprezentanţi ai companiei americane Lockheed Martin. Au participat, de asemenea, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, şefi ai unor structuri centrale ale MApN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.