Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul Vechi, marele perdant al legii bulinei roșii

noaptea-cartilor-deschise-1

noaptea-cartilor-deschise-1Președintele României a promulgat legea potrivit căreia sunt interzise orice fel de activități publice în clădirile cu bulină roșie. Această măsură are rostul de a preîntâmpina pericolul care poate apărea în cazul unui cutremur major. În București sunt 1609 imobile care sunt încadrate necorespunzător în diferite clase de risc seismic, conform normativului P100-92. Prin legea proaspăt promulgată de președinte vor fi afectate aproximativ 180 de clădiri, considerate pericol public în cazul unui cutremur.

Fieful clădirilor „împodobite”cu bulină roșie poate fi considerat Centrul Vechi. Zona faimoasă din București va avea cel mai mult de pierdut de pe urma promulgării acestei legi. Discuții pe tema lipsei de siguranță din acest loc se poartă de când lumea și pământul. Dar în privința măsurilor efective, pauză. Locatarii blocurilor din Centrul Vechi aruncă vina pe primărie și de aici, cu o abilitate ieșită din comun, vina ricoșează înapoi înspre aceștia. Ca să nu mai fie considerat nimeni vinovat, președintele a ales să promulge legea care va alunga toți copiii de pe terenul de joacă, lasându-l pe acesta în paragină. Din păcate, soluțiile simple nu sunt întotdeauna și cele mai bune.

O astfel de măsură va cădea greu tare la stomacul turismului românesc, având în vedere că străinii sunt mai mult decât îndrăgostiți de Centrul Vechi, în multe cazuri acesta fiind și motivul principal pentru care aleg să se întoarcă în București. Este arhicunoscut faptul că România suferă la capitolul turism și în loc să încerce să conserve obiectivele care atrag, politicienii aleg să așeze pietre de mormânt pe ele.

CVBucuresti

CVBucuresti2

Revin la afirmația că soluțiile simple nu sunt întotdeauna și cele mai bune. În cazul de față, Iohannis a ales soluția cea mai simplă și anume să ferească oamenii de eventualitatea dezastrului pe care l-ar produce un cutremur. Până aici, nimic de condamnat. Întrebarea firească care trebuie să urmeze este cum a făcut acest lucru? A ales sa protejeze oamenii închizând publicului locurile vizate, în loc să propună demararea investițiilor pentru consolidarea clădirilor în cauză. „Nu sunt bani?” Se poate grăbi cineva să ridice  mâna, în gând cu această întrebare. Haideți să ne uităm pe ce se cheltuiesc banii în capitală. Potrivit Hotnews, în anul 2013, Primăria Capitalei și Guvernul României au alocat fiecare câte 1.5 milioane euro pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic. Prin comparație, PMB cheltuiește anual 3 milioane de euro pentru închirierea sediului în care funcționează, plus alte 22 milioane de euro pentru întreținerea spațiilor verzi.

Dacă facem o listă cu buline albe și buline negre aferente legii promulgate de Iohannis, la partea pozitivă putem trece faptul că publicul larg (în afara locatarilor din blocurile vizate) va fi protejat în cazul producerii unui cutremur. La buline negre, trebuie notat faptul că turismul din București va fi grav afectat, la fel și cifra de afaceri a proprietarilor cluburilor/teraselor/restaurantelor și în final și valoarea taxelor pe care aceștia le plătesc statului. De asemenea și cultura va fi afectată, legea putând opri funcționarea mai multor cinematografe de renume din București, precum Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Scala și Cinema Patria, după cum notează și cei de la filmneweurope.com. Nu în ultimul rând, această lege nu rezolvă problema proprietarilor apartamentelor din blocurile cu bulină, aceștia fiind în continuare în pericol în cazul producerii unui cutremur. Deci avem o bulină albă și nenumărate buline negre, pe o lege care vrea să rezolve problema bulinelor roșii dar nu face decât să ne oblige să ne mutăm puțin mai încolo, ignorând problema de fond. În acest caz, politicienii noștri se aseamană cu cei care atunci când ies la iarbă verde aleg să lase gunoiul acolo și data viitoare să se mute cu 20 de metri mai încolo, în loc să rezolve problema gunoiului ca să poată folosi același loc din nou.

Sursa Foto: bookaholic.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.