Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetători americani vin cu noi date despre coronavirus: de ce COVID-19 provoacă inflamaţii grave la unii pacienţi

Regina Maria
simptome covid

Un studiu publicat miercuri de revista Nature explică, pentru prima dată, de ce boala COVID-19 provoacă inflamaţii grave la unele persoane care pot degenera în dificultăţi respiratorii sau în afectarea mai multor organe, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Aceşti pacienţi, generează anticorpi în timpul infecţiei care pot, în mod surprinzător, agrava această inflamaţie, potrivit autorilor acestui studiu realizat la Boston Childrens Hospital (Statele Unite).

În mod contrar, susţin ei, unii anticorpi par să nu aibă o influenţă în acest sens, precum cei dezvoltaţi după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe ARN mesager, precum cele de la Pfizer şi Moderna.

Pentru acest studiu, experţii au analizat probe de sânge de la pacienţi cu COVID-19 internaţi la secţia de urgenţă şi le-au comparat cu mostrele unor subiecţi sănătoşi sau cu ale unor persoane care sufereau de dificultăţi respiratorii.

Au fost de asemenea examinate mostre de ţesuturi pulmonare prelevate la autopsiile persoanelor decedate de COVID-19.

Cu aceste date, ei au descoperit că virusul SARS-CoV-2 poate infecta monocitele şi macrofagele, două tipuri de celule imunitare prezente în sânge şi respectiv în plămâni.

De fiecare dată când COVID-19 afectează aceste celule, infecţia duce la moartea monocitelor şi a macrofagelor, într-un proces numit "piroptoză" (procesul de moarte celulară cauzat de regulă de infecţii şi care are ca rezultat o inflamaţie excesivă în organism).

"La pacienţii infectaţi, la aproximativ 6% dintre monocitele sangvine survenea o moarte inflamatorie. Este vorba de o cifra ridicată, deoarece celulele care mor sunt eliminate rapid din organism", notează Judy Lieberman, coautoare a studiului.

Procentul de piroptoză se ridică la 25% în cazul macrofagelor pulmonare, potrivit expertei.

Faptul că ambele tipuri de celulă se pot infecta este surprinzător, notează autorii, deoarece monocitele nu au receptori ACE2 - proteina celulară care permite pătrunderea coronavirusului - în timp ce la macrofagele sunt prezenţi dar în cantităţi mici.

Autorii sunt de părere că nu s-a detectat până acum această infectare cu SARS-CoV-2 a monocitelor, deoarece studiile se realizează de obicei cu mostre de sânge congelat, în care nu apar celulele moarte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.