Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetatorii americani au găsit leacul pentru somnoroşi; Au identificat gena care ne face să dormim mai puţin

somn

O echipă de cercetători de la Universitatea California din San Francisco a identificat o nouă genă care are un impact direct asupra timpului necesar somnului, potrivit 360MEDICAL.ro.

Descoperirea a fost făcută după ce oamenii de știință au studiat ADN-ul membrilor unei familii care au nevoie de o perioadă de somn semnificativ mai mică decât media.

Genetica ritmurilor circadiene a fost bine studiată în ultimii ani, dar se știe mult mai puțin despre alte tipuri de gene care joacă un rol în reglarea somnului, în special cele care reglementează cât de mult timp este necesar pentru somn.

Citeşte şi: Se dublează sancţiunile din sănătate; Între o mie şi trei mii de lei poate plăti un angajat care nu preia corespunzător pacienţi

“Este ciudat faptul că știm atât de puțin despre somn, având în vedere că o persoană obișnuită își petrece o treime din viață dormind. Această cercetare ne permite să disecăm complexitatea circuitelor din creier și diferitele tipuri de neuroni care contribuie la somn și trezire”, spune Louis Ptáček, neurolog la Universitatea California dinSan Francisco și unul dintre cei doi coautori ai studiului, citat de sciencedaily.com.

Familia al cărui ADN a dus la identificarea acestei gene include mai mulți membri care funcționează normal cu doar șase ore de somn. Gena, ADRB1, a fost identificată de autori folosind studii care analizaează legăturile genetice și secvențierea unor întregi exome , care au relevat această variantă genetică nouă și foarte rară.

Primul pas în descifrarea rolului variantei genice a implicat studierea proteinei acesteia în eprubetă. Cercetătorii au încercat să determine dacă aceste mutații au provocat alterații funcționale în comparație cu tipul comun.

În urma acestei analize oamenii de știință au stabilit că această genă codează receptorul ß1-adrenergic și că versiunea mutantă a proteinei este mult mai puțin stabilă, modificând funcția receptorului, ceea ce sugerează că este posibil să existe consecințe funcționale în creier, se mai arată în concluziile cercetării.

Cercetătorii au efectuat apoi o serie de experimente asupra șoarecilor de laborator cărora li se inoculase versiunea mutată a genei. Ei au descoperit că acești șoareci dormeau în medie cu 55 de minute mai puțin decât șoarecii obișnuiți, în timp ce la oameni prezența acestei gene reduce perioada de somn cu două ore față de medie.

Citeşte şi: Transmiterea virusului varicelo-zosterian este puțin probabilă după vaccinare, potrivit unui studiu

Analizele ulterioare au arătat că gena a fost exprimată la niveluri ridicate în ponsul dorsal, o parte din tulpina creierului implicată în activități subconștiente precum respirația și mișcarea ochilor și somnul.

În plus, au descoperit că neuronii normali ADRB1 din această regiune erau mai activi nu numai în timpul trezirii, ci și în timpul somnului REM caracterizat prin mișcare rapidă a ochilor. Cu toate acestea, neuronii au fost liniștiți în timpul somnului care nu era REM.

Totodată, cercetătorii au stabilit că neuronii mutanți erau mai activi decât neuronii normali, contribuind probabil la comportamentul somnului scurt.

Cerecetarea poate avea aplicații pentru dezvoltarea de noi tipuri de medicamente pentru a controla somnul și trezirea deoarece un somn insuficient este legat de o creștere a incidenței multor afecțiuni, inclusiv cancer, tulburări autoimune, boli cardiovasculare și Alzheimer, mai afirmă autorii studiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.