Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii au creat un catalog exhaustiv al 'locuitorilor invizibili' din adâncurile oceanului

medium.com
ocean

Oamenii de ştiinţă au finalizat catalogarea microorganismelor care trăiesc în cel mai mare habitat al planetei, oceanele. Studiul, condus de italianca Elisa Laiolo de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie King Abdullah din Arabia Saudită, se numeşte Kmap şi a fost publicat în jurnalul ştiinţific Frontiers in Science, transmite joi agenţia ANSA.

Catalogul, disponibil gratuit, este rezultatul unei cercetări sistematice care a condus la colectarea a 317 milioane de seturi diferite de gene, utile pentru înţelegerea biodiversităţii oceanice, dar şi pentru identificarea substanţelor ce pot fi utilizate pentru dezvoltarea de noi medicamente, potrivit Agerpres.

"Kmap Global Ocean Gene Catalog 1.0 reprezintă un pas înainte către înţelegerea întregii diversităţi a oceanului, conţinând peste 317 milioane de seturi de gene de la organisme marine din întreaga lume", a declarat Laiolo.

Acesta este cel mai mare catalog de acest tip şi va oferi un instrument fundamental pentru studierea modului în care funcţionează diferite ecosisteme oceanice, pentru monitorizarea impactului poluării şi al încălzirii globale şi pentru identificarea unor potenţiale aplicaţii biotehnologice, cum ar fi noi antibiotice sau noi modalităţi de descompunere a plasticului.

Catalogul a devenit posibil datorită noilor tehnici ce le permit cercetătorilor să preleveze mai uşor şi la costuri mai reduse probe de ADN din mediul marin, precum şi datorită dezvoltării unor supercomputere din ce în ce mai puternice.

Prin urmare, echipa de oameni de ştiinţă a reuşit să analizeze ADN din probe prelevate din peste 2.000 de zone oceanice, de la diferite adâncimi, şi să clasifice ulterior milioane de specii de microorganisme în funcţie de caracteristicile lor genetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.