Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii au intrat în alertă: S-a dublat numărul balenelor cenuşii moarte în sezonul migraţiei

balene eșuate

De două ori mai multe balene cenuşii au murit în timpul actualei perioade de migraţie, exemplarele găsite eşuate pe plajele din statul american Washington fiind răpuse de malnutriţie, relatează miercuri DPA, potrivit agerpres.ro.

Balenele cenuşii se confruntă cu numeroase dificultăţi în timpul migraţiei anuale din lagunele din Baja (Mexic) spre nord, una dintre ameninţări fiind orcile, care le vânează puii. În prezent, însă, aceste mamifere sunt afectate de foamete, cele mai vulnerabile fiind femelele cu pui, slăbite în perioada de alăptare.

Citește și: Cine e, de fapt, femeia care l-ar fi ‘îngropat’ pe Radu Mazăre – Guvernul Dăncilă a ‘uns-o’ în funcție

18 balene cenuşii au eşuat în Washington, iar numărul total al exemplarelor găsite decedate pe Coasta de Vest de la începutul perioadei de migraţie de primăvară spre Alaska a ajuns la 57.

Specialiştii caută să afle motivele pentru care au eşuat atât de multe exemplare, cele mai numeroase din ultimii aproape 20 de ani, şi dacă încălzirea oceanelor în epoca schimbărilor climatice a jucat un rol în aceste decese.

''Este prea devreme să ne pronunţăm. Ne aflăm într-o lume nouă în care vom asista la mai multe decese ale prădătorilor de top, precum leii de mare şi balenele cenuşii? Este acesta un indiciu a ceea ce va urma?'', s-a întrebat Elliott Hazen de la Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA).

Citește și: Viorica Dăncilă, dinamitată din interior! Un greu PSD o ia la rost

Anul trecut, numărul total al balenelor găsite decedate pe Coasta de Vest a fost de 45, dintre care 10 în Washington, puţin peste medie. Cifra a fost însă înregistrată pe tot parcursul sezonului de migraţie, care debutează primăvara şi se încheie în luna iunie. Numărul exemplarelor eşuate până în prezent este cel mai mare după cel consemnat în anul 2000 când au murit 131 de balene cenuşii.

Balenele cenuşii au unul dintre cele mai lungi trasee de migraţie dintre toate mamiferele, înotând uneori chiar şi peste 16.000 de kilometri.

Citește și: Rareș Bogdan dezvăluie cum va ‘toca’ PSD-ul: Atuurile pe care le are PNL-ul

În cadrul evenimentului din 1999-2000, majoritatea balenelor cenuşii decedate au fost răpuse de malnutriţie, probabil ca urmare a creşterii densităţii populaţiei - cu cât trăiesc mai multe exemplare cu atât cantitatea de hrană disponibilă în mediul lor scade.

Un scenariu similar pare să aibă loc şi în acest an, estimează oamenii de ştiinţă. Ei iau însă în calcul şi un posibil alt vinovat: schimbările climatice şi mai ales fenomenul numit ''The Blob'', o masă de apă caldă care a început să se formeze în Pacificul de Nord-Est la sfârşitul anului 2013 şi care a perturbat masiv reţeaua de hrană disponibilă în oceane.

Citește și: Ieşirea violentă a lui Andrei Caramitru îi costă scump pe cei din USR-PLUS! Foştii votanţi rup rândurile

În plus, pe măsură ce suprafeţele îngheţate se micşorează din cauza schimbărilor climatice, balenele sunt nevoite să îşi caute hrana mai departe spre nord şi să îşi extindă astfel traseul de migraţie, având mai puţină grăsime acumulată pentru a rezista în timpul călătoriei.

Frances Gulland, membră a Marine Mammal Commission şi una dintre autorii analizei, a declarat: ''Este acesta un simptom în plus al schimbărilor climatice? Ştim că suferă de malnutriţie şi mai ştim că acest lucru este cauzat de schimbările suferite de banchizele mari. Publicul trebuie să înţeleagă faptul că oriunde priveşti există efecte ale schimbărilor climatice''.

Citește și: Lăsată în afara Guvernului de Klaus Iohannis, Olguța Vasilescu sare la șeful statului! ‘În ciuda blocajelor’

Răspunsul va veni anul viitor, a precizat Gulland. În cazul în care fenomenul ''The Blob'' este principala cauză nu ar trebui să asistăm la un număr la fel de mare de exemplare eşuate. Însă, dacă micşorarea suprafeţelor îngheţate este principalul factor determinant, anul viitor ar putea fi la fel de sumbru, dacă nu cumva chiar mai rău.

Balenele cenuşii au fost scoase de pe lista federală cu specii aflate în pericol în anul 1994, însă sunt în continuare protejate, ele neputând fi vânate decât de populaţii aborigene, precum tribul Makah din Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.