Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii australieni au dezvoltat o tehnică pentru a transporta vaccinurile fără condiţii de refrigerare

Agerpres - Reuters
vaccinuri

Cercetătorii australieni au pus la punct o tehnică ce permite transportarea vaccinurilor fără condiţii de refrigerare, ceea ce va permite un acces mai convenabil şi mai echitabil la vaccinuri, a informat marţi agenţia ştiinţifică guvernamentală din Australia - Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), citată de EFE.

O echipă de cercetători ai CSIRO a încapsulat o serie de vaccinuri cu virus activ, care necesită o temperatură de conservare, într-un material cristalin solubil numit MOF (metal organic frameworks), potrivit Agerpres.

Această tehnică a permis conservarea vaccinurilor timp de 12 săptămâni la o temperatură de 37 de grade Celsius, potrivit unui comunicat al CSIRO, care aminteşte că fără refrigerare vaccinurile nu rezistă decât câteva zile.

Cercetarea publicată de revista ştiinţifică Acta Biomaterialia, asigură că noua tehnică este mai eficientă decât cea a conservării vaccinurilor la căldură, ce constă în modificarea serului printr-un proces complex şi laborios şi care permite conservarea vaccinurilor cu virus activ doar câteva zile.

Ruhani Singh, cercetătoare a CSIRO şi autoare a articolului, a declarat că "această focalizare pionieră în lume de a stabiliza vaccinul prin tehnica MOF este simplă, rapidă şi necesită un singur pas".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că cel puţin 50 la sută dintre vaccinuri sunt risipite anual în lume, în principal din cauza lipsei de instalaţii şi de control al temperaturii, astfel încât cercetătorii CSIRO asigură că această tehnică va contribui la un acces mai echitabil şi mai convenabil la vaccinuri pentru toate ţările lumii.

Pentru tehnica MOF, echipa CSIRO s-a axat pe două tipuri diferite de vaccinuri cu virus activ, un vaccin împotriva bolii Newcastle (pseudopesta aviara) a păsărilor de curte şi un vaccin împotriva tulpinii gripei A.

Daniel Layton, cercetător la CSIRO, a precizat că următoarele investigaţii se vor axa pe conservarea altor vaccinuri destinate oamenilor şi animalelor, inclusiv vaccinurile cu ARN mesager împotriva COVID-19.

Tehnica dezvoltată de CSIRO constă în încapsularea virusului în MOF pentru a proteja moleculele vaccinului împotriva stresului termic şi dizolvarea lui ulterioară într-o soluţie, pentru a putea fi administrat pe cale injectabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.