Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii australieni vor testa recunoaşterea facială a exemplarelor de koala

thewest.com.au
Koala pui

Cercetătorii australieni vor testa un dispozitiv de recunoaştere facială a exemplarelor de koala cu scopul de a cunoaşte şi de a proteja mai bine această specie, au anunţat joi reprezentanţii Universităţii Griffith, citaţi de AFP.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Griffith doresc să utilizeze inteligenţa artificială pentru a recunoaşte fiecare exemplar de koala care foloseşte, în statul australian Queensland, pasaje special amenajate pentru a facilita deplasarea animalelor sălbatice, potrivit agerpres.ro.

Pasaje subterane şi poduri au fost construite în zona şoselelor intens circulate şi aflate în proximitatea habitatelor în care trăiesc aceste marsupiale, pentru a le oferi astfel un itinerar mai sigur, departe de autovehiculele aflate în mers.

Profesorul Jun Zhou, care coordonează acest studiu-pilot, speră că inteligenţa artificială îi va scuti pe cercetători de necesitatea de a mai controla camerele de filmat pentru a identifica speciile care folosesc aceste "ecoducte".

"Acum, graţie inteligenţei artificiale care se dezvoltă cu mare viteză de zece ani, tehnologia este suficient de performantă pentru a recunoaşte nu doar exemplarele de koala, ci şi fiecare individ din această specie care utilizează acele pasaje", a explicat coordonatorul studiului.

Aceiaşi cercetători australieni au utilizat deja balize de identificare şi sistemul GPS pentru a monitoriza populaţiile de koala.

Reprezentanţii Universităţii Griffith au precizat că vor colabora cu asociaţii care militează pentru conservarea mediului înconjurător pentru a permite dispozitivului de recunoaştere facială să distingă în viitor fiecare marsupial în funcţie de aspectul şi de mişcările sale.

Aceste date ar trebui să le permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul în care exemplarele de koala folosesc acele pasaje pentru animale şi dacă acestea pot să ajute la prevenirea unei coliziuni cu autovehicule aflate în mers.

Proiectul, finanţat de guvernul australian, va permite instalarea în luna iulie a unui număr de 20 de camere de filmat în apropiere de Brisbane.

Populaţia de koala, afectată de schimbările climatice, pierderea habitatului, atacuri ale câinilor, accidente de maşină şi boli, se confruntă în prezent cu un declin spectaculos. Uriaşele incendii de vegetaţie care au devastat Australia în 2019 şi 2020 au contribuit considerabil la accelerarea acestui fenomen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.