Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii utilizează fizica nucleară pentru a studia microplasticele din Antarctica

lumeamare.ro
antarctica

Cantitatea de microplastice din Antarctica este analizată cu ajutorul fizicii nucleare prin studierea apelor din regiune, a sedimentelor marine şi chiar a excrementelor de pinguin, transmite luni Reuters.

Noua investigaţie comună lansată în acest weekend de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU şi Institutul Antarctic Argentinian (IAA) face parte din iniţiativa NUTEC Plastics a AIEA, care a analizat poluarea cu microparticule de plastic în ţări din întreaga lume, potrivit Agerpres.

Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a declarat că prin utilizarea aplicaţiilor nucleare a fost posibilă determinarea, cu acurateţe, a cantităţii de poluanţi aflaţi pe solul marin şi, de asemenea, sursa de provenienţă a acestora.

"Sănătatea Antarcticii este esenţială pentru sănătatea planetei", a declarat Grossi pentru Reuters de pe "Continentul alb", unde a efectuat sâmbătă o vizită împreună cu preşedintele argentinian, Javier Milei.

"Microplasticele afectează mediul şi acest loc nu face excepţie", a adăugat Rafael Grossi.

Programul va folosi spărgătorul de gheaţă argentinian Almirante Irizar, iar oamenii de ştiinţă vor preleva mostre de guano de pinguin, de sedimente de pe solul marin şi din apa din jurul calotei glaciare pentru a le analiza la baza argentiniană Carlini din Antarctica. Alte eşantioane vor fi trimise la centrul de cercetare AIEA din Monaco.

"Acordăm o atenţie deosebită celei mai mici fracţiuni de microplastice şi încercăm să aflăm originile acestora", a declarat Lucas Ruberto, cercetător la IAA, adăugând că ulterior vor fi identificate modurile în care aceste microparticule pot fi eliminate şi chiar prevenite.

Totodată, prin acest program se doreşte să se afle "dacă (microplasticele) au fost transportate de curenţii marini din alte regiuni ale planetei sau sunt generate chiar în Antarctica", după cum a declarat Lucas Ruberto.

El a spus că microplasticele - particule de plastic mai mici de 5 milimetri - reprezintă o problemă la nivel mondial din cauza utilizării pe scară largă a materialelor plastice şi sunt dăunătoare vieţuitoarelor. Aceste microparticule sunt adesea ingerate, se acumulează în organism şi pot duce la boli.

"Se estimează că de la introducerea sa pe piaţă, 7 miliarde de tone de plastic au fost deversate în mediu, o mare parte din ele în mediul marin", a spus Lucas Ruberto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.