Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceri azil în Marea Britanie, te poți trezi în Rwanda - Parlamentul britanic a aprobat controversata lege privind deportarea migranților

Operation World
Rwanda

Rishi Sunak a reușit să treacă proiectul său de lege cheie privind Rwanda prin Camera Comunelor, după ce o rebeliune conservatoare nu s-a materializat, informează BBC.

Proiectul de lege, care urmărește să oprească contestațiile legale împotriva planurilor miniștrilor de a trimite solicitanții de azil în Rwanda, a fost aprobat cu 320 de voturi pentru și 276 de voturi împotrivă.

Zeci de conservatori au considerat că proiectul de lege este viciat și au amenințat că se vor răzvrăti, dar, în cele din urmă, doar 11 au votat împotriva lui.

Proiectul de lege merge acum în Camera Lorzilor, unde se va confrunta cu o opoziție dură.

Rebelii conservatori voiau să elimine piedicile legate de drepturile omului

Sunak susține că deportarea unor solicitanți de azil în Rwanda va fi un factor de descurajare pentru migranții care încearcă să ajungă în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii în bărci mici, dar laburiștii au catalogat planul drept un "artificiu" costisitor.

În ultimele două zile, parlamentarii din dreapta Partidului Conservator au încercat să modifice proiectul de lege, argumentând că, fără amendamente, planul guvernului din Rwanda ar putea fi blocat de instanțe.

Miercuri, fostul ministru al imigrației, Robert Jenrick, a depus un amendament care ar permite guvernului britanic să ignore anumite părți din legislația privind drepturile omului în legătură cu trimiterea de persoane în Rwanda.

De asemenea, Jenrick a propus un amendament care ar asigura că miniștrii resping automat ordinele provizorii de ultim moment ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

Un astfel de ordin a fost responsabil pentru blocarea unui zbor către Rwanda în iunie 2022.

Amendamentul nu a fost aprobat de deputați, dar a primit sprijinul conservatorilor 61 - cea mai mare rebeliune a premierului Sunak.

Unii deputați sugeraseră că ar fi dispuși să se abțină sau chiar să voteze împotriva întregului proiect de lege dacă acesta rămâne neschimbat.

Proiectul de lege ar fi putut să cadă dacă aproximativ 30 de conservatori ar fi votat împotrivă - un rezultat care ar fi afectat grav autoritatea prim-ministrului, potențial fatal.

Totuși, în cele din urmă, doar 11 parlamentari - inclusiv Jenrick și fostul ministru de interne Suella Braverman - au votat împotrivă.

Printre ceilalți deputați conservatori de pe listă se numără Miriam Cates, Sir Simon Clarke, Mark Francois și Danny Kruger.

Optsprezece deputați conservatori nu au înregistrat un vot, însă este posibil ca unii dintre aceștia să nu fi putut participa la vot, mai degrabă decât să se fi abținut în mod deliberat.

Laburiștii s-au opus, guvernul vrea zboruri spre Rwanda cât mai rapid

Laburiștii s-au opus proiectului de lege, ministrul de interne din umbră, Yvette Cooper, catalogând politica drept o "escrocherie costisitoare" care nu a reușit până acum să trimită niciun solicitant de azil în Rwanda, iar ministrul din umbră al imigrației, Stephen Kinnock, a catalogat-o drept "inaccesibilă, nefuncțională și ilegală".

Ministrul de interne, James Cleverly, a apărat planul, susținând că acesta a trimis "un mesaj clar și fără echivoc că, dacă intri ilegal în Regatul Unit, nu poți rămâne".

"Acest proiect de lege a fost redactat meticulos pentru a pune capăt caruselului de contestații legale", a adăugat el.

Ministrul de interne Tom Pursglove a declarat pentru BBC Newsnight că speră ca Lorzii "să se apuce de treabă, să analizeze acest proiect de lege și să îl transforme în lege".

Întrebat dacă primul zbor spre Rwanda va decola înainte de alegerile generale, acesta a spus doar că guvernul dorește să "operaționalizeze politica privind Rwanda cât mai repede posibil".

Fostul ministru Jacob Rees Mogg, care a votat în favoarea proiectului de lege, a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că legislația propusă este "mai bună decât status quo-ul", dar că, în opinia sa, "este puțin probabil să vedem zborurile pornind înainte de alegeri".

Rwanda a primit deja bani, însă președintele promite să-i returneze

În timp ce dezbaterea de la Camera Comunelor se desfășura, în altă parte au avut loc evoluții.

Vorbind de la conferința Davos din Elveția, președintele Rwandei, Paul Kagame, a declarat că va returna bani Marii Britanii dacă nu vor fi trimiși solicitanți de azil în țara sa.

Marea Britanie a plătit până acum 240 de milioane de lire sterline către națiunea est-africană și se așteaptă să plătească încă 50 de milioane de lire sterline.

O purtătoare de cuvânt a guvernului rwandez a declarat ulterior că țara nu are "nicio obligație" de a returna banii, dar că va lua în considerare o cerere de rambursare din partea Regatului Unit.

La Westminster, un purtător de cuvânt al Downing Street a fost nevoit să nege că încearcă să modifice codul serviciului civil pentru a include o prezumție conform căreia ordonanțele de urgență ale Curții Europene a Drepturilor Omului ar trebui ignorate.

La începutul zilei, ministrul de interne Michael Tomlinson a declarat că guvernul "analizează acest aspect", dar câteva ore mai târziu, No 10 a declarat că nu încearcă să rescrie codul.

Biroul Cabinetului a emis ulterior un ghid în care se preciza că este "responsabilitatea" funcționarilor publici să "pună în aplicare" decizia unui ministru de a ignora hotărârile Curții.

Ce prevede tratatul dintre Marea Britanie și Rwanda

Guvernele de la Londra şi Kigali au semnat, la începutul lunii decembrie 2023, în capitala ţării africane un nou tratat menit să restabilească acordul ce permite ca migranţii sosiţi ilegal în Regatul Unit să fie expulzaţi către Rwanda, indiferent de ţara lor de origine.

Curtea Supremă britanică a stabilit în noiembrie că proiectul de tratat pentru expulzarea migranţilor către Rwanda este ilegal.

Noul tratat "va răspunde preocupărilor Curţii Supreme, garantând în special că Rwanda nu va expulza către alte ţări persoane transferate în cadrul acestui parteneriat", a asigurat Ministerul britanic de Interne.

Noul tratat prevede în special crearea unui "tribunal comun cu judecători rwandezi şi britanici la Kigali pentru a garanta că securitatea migranţilor este asigurată şi că niciunul dintre migranţii trimişi în Rwanda nu va fi expulzat către ţara sa (...) şi va veghea de asemenea că toate plângerile migranţilor sunt ascultate", a asigurat la rândul său un reprezentant al guvernului rwandez.

Odată semnat, noul tratat mai trebuie să fie ratificat de parlamentele de la Londra şi Kigali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.