Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cernobîlul este 'un butoi de pulbere' - Serviciul de Urgență al Ucrainei, avertisment cu privire la 'consecințe catastrofale' ale incendiilor

stiri.md
radiatii cernobil

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei avertizează că, pe măsură ce rușii acumulează un arsenal important în zona centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, orice incendiu în pădurile în zonă are toate șansele să se transforme într-un incendiu de amploare cu consecințe catastrofale.

Un mesaj video de la reprezentantul Serviciului de Stat de Urgență a fost publicat pe pagina oficială de Facebook a Serviciului.

Oficialul ucrainean menționează că salvatorii Serviciului de Stat de Urgență sunt nevoiți să elimine zilnic sute de incendii în spații deschise și în ecosistemele naturale.  Astfel de arderi necontrolată reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei, care este în război, precizează oficialul.

Serviciul de Stat de Urgență a remarcat că se apropie o perioadă cu pericol de incendiu, crescând semnificativ riscul de răspândire a incendiului în zonele forestiere. Iar stingerea lor necesită resurse importante – atât umane, cât și materiale.

Informația că trupele ruse înființează depozite de arme pe teritoriul zonei Cernobîl este deosebit de periculoasă. Deoarece în astfel de condiții orice incendiu din pădurile de la Cernobîl are toate șansele să se dezvolte într-un incendiu de amploare cu consecințe catastrofale.

Situația poate fi descrisă ca un butoi de pulbere, deoarece stingerea incendiului în teritoriul ocupat nu este doar problematică, ci chiar imposibilă, avertizează reprezentantul Serviciului de Stat de Urgență.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei reamintește că ultima dată când au avut loc incendii de mare amploare în zona Cernobîl, în 2020, situația a fost salvată de munca altruistă a pompierilor ucraineni, a aviației și de ploaie. Cu toate acestea, astăzi este imposibil să fie angajat personal suplimentar și nici aviația Serviciului de Stat de Urgență nu poate interveni.

„Și cetățenii din Belarus se vor ruga pentru ploaie când focul radioactiv va ajunge la granița lor, de unde lansează rachete în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență.

Salvatorii ucraineni susțin cererea de a lua imediat măsuri de demilitarizare a zonei de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl și de a introduce acolo o misiune specială a ONU. Astfel de acțiuni ar trebui să facă imposibilă utilizarea în continuare a zonei de către trupele ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.