Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CGMB a aprobat o normă pentru atribuirea contractelor către companiile municipale: Documentele vor fi publicate online

adevarul.ro
CGMB vot Gabriela Firea

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, luni, o normă internă a Municipiului București privind modalitatea de atribuire a contractelor către entitățile juridice la care este acționar majoritar. Norma internă prevede încheierea de contracte între Municipiul București, prin primarul general, în calitate de achizitor, și entitățile juridice la care este acționar majoritar, având ca obiect execuția, prestarea, furnizarea de lucrări, servicii sau produse, conform Agerpres.

La propunerea lui Cristian Olteanu (PNL) a fost adoptat un amendament conform căruia "pentru transparența totală a achizițiilor publice efectuate" de către Primăria Capitalei, ținând cont de numărul mare de entități juridice înființate la nivelul unității administrativ teritoriale a Municipiului București, urmează să fie realizat un site, denumit "capitalatransparenta.ro", care să permită cetățenilor să urmărească derularea acestor proceduri precum și detaliile atribuirii.

Roxana Wring (USR) a precizat că formațiunea pe care o reprezintă intenționează să atace în instanță acest proiect de hotărâre, apreciind că el încalcă principiile constituționale ale economiei de piață și legea achizițiilor publice, ducând la apariția unei "primării paralele", finanțată din bugetul public. "Când doamna primar general ne-a anunțat că va înființa societăți comerciale pentru a îmbunătăți serviciile către cetățeni și că aceste societăți vor fi capabile să intre în concurență cu societăți private, nu ne așteptam ca aceste societăți să fie, de fapt, finanțate integral din bugetul Primăriei, să aibă angajați care nu sunt funcționari de stat și, astfel, nu pot fi controlați, dar în ultimă instanță să aibă același regim ca o instituție a primăriei, și anume să i se încredințeze direct concrete", a precizat ea.

Un reprezentant al aparatului de specialitate al PMB a replicat că potrivit art. 31 din legea achizițiilor publice, societățile înființate de PMB sunt exceptate de la legea achizițiilor publice. "În baza unui document și a unei solicitări făcute către ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice — n.r.), în care am solicitat un punct de vedere, ni s-a transmis clar că trebuie să facem o normă internă, fiind exceptați de la legea achizițiilor publice. Nu este nimic ilegal. Ba mai mult de atât, am făcut exact ceea ce scrie în lege că trebuie să facem", a menționat reprezentantul PMB.

Conform normei interne, obiectul achiziției va fi stabilit în funcție de necesitățile Municipiului București și va consta în atribuirea execuției/prestării/furnizării de lucrări/servicii/produse necesare realizării obiectivelor asumate. Municipiul București, prin direcția sau compartimentul solicitant, va transmite o invitație de participare care va cuprinde, printre altele: valoarea estimată; obiectul achiziției; formularele pe care trebuie să le completeze și să le prezinte executantului/prestatorului/furnizorului căruia îi este adresată invitația de participare, cuprinzând inclusiv modelul de contract agreat de autoritatea contractantă, precum și perioada de timp în care oferta trebuie să fie valabilă.

Entitatea căreia i se adresează invitația de participare are dreptul de a solicita clarificări cu privire la documentele primite, iar autoritatea contractantă are obligația de a răspunde în termen de o zi lucrătoare, dar numai în cazul solicitărilor primite cu cel puțin două zile înainte de data limită pentru depunerea ofertei preliminare. Documentația de atribuire trebuie să cuprindă cel puțin: caietul de sarcini, instrucțiuni privind modul de elaborare și de prezentare a propunerii tehnice și financiare, formularele și draft-ul de contract.

Documentația de atribuire va fi transmisă odată cu invitația de participare entității juridice care execută/prestează/furnizează lucrările/serviciile/produsele care fac obiectul contractului. Comisia de analiză și negociere a ofertei preliminare va fi alcătuită din cel puțin trei membri, specialiști în domeniul obiectului contractului, în domeniul juridic și economic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.