DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Chiar și Adrian Câciu tremură de frica hackerilor: Dosarul cu șină trebuie înlocuit rapid cu digitalizarea eficientă

Ministerul Finanțelor Publice
Adrian Caciu

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu a declarat, marţi, în cadrul Conferinţei ”Protecţia Infrastructurii Critice”, care a avut loc la Palatul Parlamentului, că transformarea pe care pandemia a făcut-o în lume ne-a făcut să fim conştienţi că procesul de digitalizare trebuie accelerat, iar digitalizarea administraţiei fiscale înseamnă transparenţă, modernizare, debirocratizare şi înlocuirea dosarului cu şină, scrie News.ro.

Ministrul Finanţelor a arătat că protecţia infrastructurilor critice este o necesitate, într-un mediucomplex, dinamic şi provocator, în care observăm creşterea frecvenţei dezastrelor naturale dar şi a frecvenţie atacurilor din aşa numitul război hibrid.

”Aşa-zisul război hibrid curpinde, în mod expres, ţintirea infrastructurilor critice crivile pentru a degrada capacitatea logistică şi administrativă a ţării noastre, pentru a o descuraja şi a o forţa să lucreze ăn modul dorit de cei care realizează acest atac. Aceşti atacatori sunt greu de stabilit, dacă au folosit mijloace cibernetice de atac, mai ales că aceste acţiuni pot veni şi din partea criminalităţii informatice, din partea ”lupilor singuratici”, motivaţi financiar sau chiar ideologic”, a mai spus ministrul.

Adrian Câciu a precizat că ultimii doi ani au dus la regândirea priorităţilor şi au constatat vulnerabilităţile la care sistemul este supus. ”Transformarea pe care pandemia a făcut-o în lume ne-a făcut să fim conştienţi că procesul de digitalizare trebuie accelerat. Digitalizarea administraţiei fiscale înseamnă transparenţă, modernizare, debirocratizare şi înlocuirea dosarului cu şină cu servicii la un click distanţă. Recent s-au făcut paşi în această direcţie însă este imperios necesar ca acest proiect să avanseze rapid, pentru ca sarcina administrativă a contribuabililor corecţi să fie uşurată”, a arătat Câciu.

Ministrul Finanţelor a menţionat că, odată cu trecerea în online, pot apărea ”o serie de provocări de securitate cu impact semnificativ în toate aspectele societăţii”, astfel că trebuie găsite cele mai bune soluţii pentru ca acest fenimen să nu fie unul de amploare.

”Discuţiile despre infrastructurile critice dar mai ales a protecţiei acestora nu sunt noi, dar sunt esenţiale pentru funcţionarea şi dezvoltarea unui stat, tocmai de aceea trebuie să le privim ca fiind de o importanţă majoră”, a mai afirmat Adrian Câciu, arătând că dependenţa mare dintre securitatea internaţională şi cea naţională este dată de infrastructurile critice care se regăsescîn cadrul societăţii. Câciu a menţionat că interdependenţa dintre infrastructurile critice este foarte mare şi în situaţiile critice, este resimţită şi mai mult sunt puse în pericol atât siguranţa cetăţenilor cât şi a întregii societăţi.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.