Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chile stabilește un nou record mondial: A vaccinat peste 3,5 milioane de oameni în numai două luni

zf.ro
vaccin COVID-19

Chile a reuşit ca în două luni, graţie unei campanii deosebit de eficace, să administreze cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19 unui număr de peste 3,5 milioane de locuitori din totalul celor 19 milioane, un bilanţ care plasează acest stat sud-american în eşalonul fruntaş în lume, notează miercuri France Presse, potrivit AGERPRES.

La exact un an de la depistarea în ţară a primului caz de infectare cu coronavirus, Chile, între timp lovit puternic de epidemie, se poate lăuda că figurează printre primele cinci - după Israel, Emirate, Marea Britanie şi Maldive - în ce priveşte procentul de locuitori vaccinaţi cu cel puţin o doză, 18%, conform unui clasament alcătuit de AFP pe baza datelor oficiale.

Din aceeaşi sursă, Chile este printre primele 10 ţări în funcţie de numărul de doze administrate raportat la 100 de locuitori, respectiv 18,3.

La 24 decembrie 2020, infirmiera Maria Paz Herreros, de 32 de ani, a fost primul chilian căruia i s-a administrat vaccinul anti-COVID-19, chiar la spitalul din Santiago unde lucrează, în debutul oficial al campaniei de imunizare.

Alături de Mexic şi Costa Rica, Chile a fost atunci printre primele ţări latinoamericane care şi-au lansat programul de vaccinare, chiar înaintea statelor din Uniunea Europeană.

'Eram foarte emoţionată, a fost cu adevărat frumos să văd în sfârşit vaccinul după aproape un an de aşteptare', a povestit pentru AFP Maria Paz Herreros, care de atunci a vaccinat 2.000 de persoane.

'Este mai mult decât îmi imaginam', mărturiseşte cea care a vaccinat mai întâi medicii şi personalul din spitalul său, apoi funcţionari şi acum profesori, conform priorităţilor stabilite de guvern.

Până miercuri, au fost vaccinaţi cu prima doză 3.512.326 de chilieni, iar 61.188 au primit-o şi pe a doua.

Citește și: Experții OMS anunță că UN SFERT din populația lumii va avea probleme cu auzul în următorii ani

Ţinta autorităţilor este să vaccineze cel puţin 15 milioane de locuitori spre a se obţine o imunitate colectivă.

Chile, una din ţările latinoamericane cele mai afectate de pandemie - cu peste 20.000 de decese la 820.000 de cazuri raportate -, se poate sprijini pe o bună reţea de centre de sănătate publice. Acestea acoperă 80% din populaţie şi sunt implicate în mod regulat în campanii de vaccinare.

Pentru campania actuală de imunizare au fost rechiziţionate şi stadioane, săli de sport, şcoli.

Totodată, Chile a ştiut să-şi asigure foarte rapid livrarea a 30 milioane de doze, de la diverse laboratoare (Pzifer-BioNTech, Sinovac, AstraZeneca, Johnson&Johnson) şi face parte şi din schema COVAX, iniţiată de OMS.

Legăturile comerciale întreţinute de Chile, cel mai mare producător mondial de cupru şi larg deschis spre Asia prin litoralul său pacific, au ajutat ţara, la fel ca decizia de a participa şi de a finanţa studii clinice, să primească doze foarte rapid.

'Chile este o ţară foarte conectată la lume, iar această vocaţie internaţională se regăseşte atunci când este vorba despre a căuta oportunităţi acolo unde ele se află', a explicat pentru AFP Rodrigo Yanez, subsecretar pentru relaţii internaţionale în Ministerul de Externe.

'Strategia noastră a fost foarte diversificată, ne-am pus ouăle în coşuri diferite şi uneori în unele care se puteau dovedi eşecuri', a adăugat diplomatul, care conduce delegaţia responsabilă cu achiziţia de vaccinuri.

Ambasadori, miniştri şi chiar preşedintele Sebastian Pinera s-au implicat în negocieri.

Chile poate conta, de asemenea, pe o rată scăzută de respingere a vaccinării, de sub 20% din populaţie.

'La început, oamenii veneau cu emoţii, cu întrebări, îndoieli, dar acum oamenii vin fără teamă, sunt bine informaţi (...) Sunt foarte încrezători şi speră să poată contribui la această imunitate colectivă pe care toată lumea şi-o doreşte pentru a-şi proteja apropiaţii', mai spune Maria Paz Herreros.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.