Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a convenit în cadrul acordului comercial parțial cu Statele Unite să cumpere bunuri și produse suplimentare fabricate în SUA

China a convenit în cadrul acordului comercial parțial cu Statele Unite să cumpere bunuri și produse suplimentare fabricate în SUA în valoare totală de aproape 80 de miliarde de dolari, transmite Reuters, citând surse anonime. Achizițiile ar urma să fie făcute pe o perioadă de doi ani, potrivit Mediafax.

Promisiunea Beijingului ar putea să ofere o perioadă de respiro producătorului american de aeronave Beoing, care a întâmpinat probleme după ce două catastrofe aviatice a dus la blocarea la sol a celui mai bine vândut avion al companiei, Boeing 737 MAX.

Termenii tratatului comercial parțial, ce urmează să fie semnat miercuri, la Washington, mai prevăd ca partea chineză să mai achiziționeze adițional și resurse energetice în valoare de peste 50 de miliarde de dolari. Totodată, China ar urma să mai cumpere servicii americane de circa 35 miliarde de dolari pe aceeași perioadă de doi ani de zile, potrivit surselor citate.

În ceea ce privește achizițiile de bunuri agricole americane, acestea ar trebui să crească cu circa 32 miliarde de dolari în următoarele 48 de luni, circa 16 miliarde de dolari pe an.

Cifrele urmează să fie anunțate oficial miercuri la ceremonia de semnare de la Casa Albă unde președintele american Donald Trump și vicepremierul chinez Liu He vor oficia pactul.

Luni, Reprezentantul pentru comerț al Statelor Unite, Robert Lighthizer, a catalogat acordul drept "un pas imens înainte" pentru relația comercială cu China și "o înțelegere foarte, foarte bună pentru Statele Unite". El a precizat că respectarea acordului de către Beijing va fi monitorizată îndeaproape.

"Ne așteptăm să respecte litera legii. Vom intenta procese și acțiuni împotriva lor dacă nu o fac", a spus Lighthizer.

Cifra de 80 de miliarde de dolari în achiziții suplimentare include achiziții de autovehicule, componente auto, aeronave, utilaje agricole, echipamente medicale și semiconductoare. Avioanele achiziționate de chinezi vor fi cel mai probabil cele construite de Boeing, principalul exportator al Statelor Unite.

Una dintre surse a fost totuși sceptică cu privire la achiziția de produse industriale de către China din moment ce acordul comercial parțial nu atinge subiectul barierelor non-tarifare care au blocat intrarea produselor americane în piața chineză, respectiv standarde pentru produse sau subvenții pentru companiile chineze de stat. Asta și în contextul în care chinezii intenționează să domine exact industriile care sunt parte la acordul comercial.

Totodată, achiziția de autovehicule este sub semnul întrebării în contextul în care piața auto din China este prognozată să scadă cu 2% în acest an.

Mecanismul de implementare a acordului dă posibilitatea ca plângerile să fie transmise prin intermediul unor consultări ce ar ajunge în ultima fază la cei doi negociatori șefi ai Washingtonului și Beijingului, Robert Lighthizer și Liu He.

Dacă o reclamație a SUA nu poate fi rezolvată, Washingtonul ar avea dreptul de a reimpune tarife pe bunuri chineze în proporție egală cu pagubele comerciale pretinse. Însă, potrivit surselor americane, Beijingul și-a păstrat dreptul să răspundă cu măsuri de retorsiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.