Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a EXPLODAT din cauza anchetei privind originea coronavirusului: Planul OMS e politizat

brookings.edu
China

Planul de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a doua fază a anchetei asupra originilor COVID-19 este politizat şi lipsit de spirit de cooperare, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în Marea Britanie, citat de Xinhua.

Potrivit acestuia, planul OMS "menţine ca prioritate de cercetare ipoteza conform căreia 'o încălcare a protocoalelor de laborator a făcut ca virusul să scape', în pofida faptului că raportul misiunii comune OMS-China a conchis clar că 'scăparea (virusului) dintr-un laborator este extrem de improbabilă' şi în comunitatea ştiinţifică internaţională există un amplu consens asupra acestui fapt.

"Nu putem să nu ne gândim că acest plan de lucru este făcut astfel încât să reflecte teoria 'scăpării din laborator' susţinută de anumite ţări cum sunt Statele Unite. Iar lipsa de transparenţă în procesul de redactare contribuie de asemenea la suspiciunea că planul de lucru este un produs al manipulării politice", a spus purtătorul de cuvânt.

Acesta a mai insistat că respectivul plan, "prezentat unilateral de secretariatul OMS, nu respectă rezoluţia celei de-a 73-a Adunări generale a OMS, ce stipulează în mod clar că secretarul general al OMS va continua să lucreze îndeaproape cu statele membre pentru identificarea surselor zoonotice ale virusului şi calea pe care acesta a ajuns la om".

"Acest lucru înseamnă că elaborarea planului de lucru pentru următoarea fază de identificare a originilor (COVID-19) trebuie realizată cu concursul statelor membre ale OMS, iar OMS trebuie să ajungă la consens cu statele membre, după o consultare completă", a precizat purtătorul de cuvânt, subliniind că "studierea originilor reprezintă o chestiune ştiinţifică serioasă, care necesită cooperarea oamenilor de ştiinţă de pe plan global".

"Sperăm ca OMS să adere la spiritul ştiinţei, profesionalismului şi obiectivităţii şi să coopereze cu comunitatea internaţională pentru a susţine în comun integritatea ştiinţifică a studiului asupra originilor (COVID-19), pentru a rezista politizării şi a menţine o atmosferă sănătoasă în cooperarea globală anti-epidemii", a conchis purtătorul de cuvânt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.