Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China cere Statelor Unite să interzică tranzitul preşedintei taiwaneze

China a cerut miercuri Statelor Unite să interzică preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen să tranziteze teritoriul lor, în urma apariţiei unor informaţii conform cărora ea ar putea avea întâlniri luna viitoare la New York cu membri ai anturajului lui Donald Trump, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele ales al SUA a declanşat o furtună diplomatică vineri acceptând să discute la telefon cu preşedinta taiwaneză, încălcând angajamentul asumat de Washington de a nu întreţine relaţii oficiale cu autorităţile din insulă.

Un avion cu 47 de pasageri la bord s-a PRĂBUŞIT după decolare

Beijingul consideră Taiwanul, separat politic de restul Chinei din 1949, ca fiind una dintre provinciile sale.

Un cotidian din Taiwan, 'Liberty Times', a relatat că Tsai Ing-wen ar putea încerca să aibă discuţii cu membri ai echipei Trump în timpul trecerii sale prin New York, pe unde ar urma să tranziteze înainte de a începe o vizită oficială în America Centrală. Preşedinţia taiwaneză nu a confirmat informaţiile.

În replică, Beijingul a cerut Washingtonului să interzică intrarea preşedintei taiwaneze pe teritoriul SUA.

Intenţiile acesteia din urmă "sunt evidente", a se arată într-un comunicat transmis agenţiei France Presse de Ministerul Afacerilor Externe chinez. "Aşteptăm de la America să respecte principiul Chinei unice (...) şi să nu autorizeze acest tranzit", se mai menţionează în comunicat.

Conform Liberty Times, vizita ar urma să aibă loc cu puţin timp înaintea de învestitura lui Donald Trump la 20 ianuarie.

Citeşte şi: Ratko Mladic, 'Măcelarul din Balcani', acuzat de GENOCID şi EPURARE ETNICĂ

"Poziţia noastră este clară: Nu există decât o singură Chină, iar guvernul Republicii Populare este singurul legitim pentru a reprezenta China", un principiu care constituie "fundamentul politic al relaţiilor sino-americane", a declarat miercuri Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, în cadrul unei conferinţe de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.