Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China găzduieşte o reuniune cu oficiali navali de top din 30 de state, pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud

X
navă germană Hessen

Marina chineză a început duminică o întâlnire bienală cu oficiali navali de top din 30 de state, în oraşul-port Qingdao, într-o demonstraţie de diplomaţie militară care va fi urmărită îndeaproape pentru semne de mai mult angajament între China si Statele Unite, transmite Reuters, potrivit news.ro

Evenimentul de patru zile, cu delegaţii din 30 de ţări, are loc în timpul tensiunilor crescute în Marea Chinei de Sud, în timp ce aliatul SUA Manila se află într-o confruntare din ce în ce mai grea cu Beijingul din cauza căii navigabile strategice, care ar putea fi un potenţial punct de aprindere pentru relaţiile dintre SUA şi China.

Comandantul Flotei Pacificului, amiralul Stephen Koehler, va participa la Simpozionul Naval din Pacificul de Vest în numele Statelor Unite, potrivit unei surse familiare cu problema.

Alte delegaţii includ Australia, Franţa, India, Coreea de Sud, Rusia şi Marea Britanie, a informat presa de stat.

Participanţii vor avea luni discuţii cu uşile închise, cu seminarii pe subiecte precum abordarea provocărilor de securitate maritimă. Ei vor discuta, de asemenea, despre Codul pentru întâlniri neplanificate pe mare, un set de linii directoare formulate în urmă cu un deceniu, menit să reducă tensiunile dintre militarii de pe mare. De atunci, nu a fost actualizat pentru a acoperi războiul cu drone.

O reuniune preliminară din ianuarie a discutat despre crearea unui grup de lucru pentru prevenirea coliziunilor cu drone pe mare, a informat presa de stat.

Evenimentul se suprapune cu exerciţiile militare anuale pe scară largă între SUA şi Filipine, care vor avea loc luni, pentru prima dată în afara apelor teritoriale filipineze.

Tensiunile sunt deosebit de mari în jurul Second Thomas Shoal din Marea Chinei de Sud, unde Manila a acuzat Beijingul de ”hărţuire”, inclusiv utilizarea de tunuri cu apă împotriva navelor filipineze.

Statele Unite, Japonia şi Filipine au semnat un acord de cooperare la un summit trilateral de săptămâna trecută, unde liderii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ”comportamentul periculos şi agresiv” al Chinei în Marea Chinei de Sud, pe care Beijingul l-a catalogat drept ”politică de bloc”.

”Exerciţiile comune SUA-Filipine de această dată acoperă o regiune mai mare, implică mai multe trupe şi includ exerciţii în afara domeniului său defensiv iniţial, cum ar fi exerciţii anti-submarin şi antirachetă”, a declarat Cao Weidong, expert militar şi fost cercetător la PLA Naval Military Studies Research Institute al Chinei.

”Nu este o problemă atunci când SUA efectuează exerciţii defensive cu Filipine, dar atunci când aceste exerciţii devin ofensive şi reprezintă o ameninţare pentru ţările vecine, nu trebuie doar să fim în alertă maximă, ci şi să răspundem”, a spus Cao Weidong.

Cu toate acestea, Washingtonul şi China au reluat marţi contactele militare la nivel înalt, secretarul Apărării Lloyd Austin vorbind cu omologul său chinez pentru prima dată în aproape doi ani, în timp ce ambele ţări încearcă să restabilească legăturile militare.

Luna aceasta, oficialii militari americani şi chinezi s-au întâlnit în Hawaii.

China găzduieşte întâlnirea multilaterală pentru prima dată din 2014, care coincide în acest an cu cea de-a 75-a aniversare a Marinei Armatei Populare de Eliberare, marţi.

Beijingul îşi propune să-şi extindă flota oceanică, despre care unii analişti prevăd că va deveni cea mai mare din lume până în 2035.

Preşedintele Xi Jinping a cerut în repetate rânduri instituirea unei armate ”de clasă mondială” până în 2027, aniversarea a 100 de ani de la organizarea Armatei Populare de Eliberare.

China nu a lansat încă teste pe mare pentru următorul său portavion, Fujian, un pas cheie către extinderea prezenţei sale maritime în Indo-Pacific, pe măsură ce Statele Unite şi aliaţii săi intensifică operaţiunile navale în regiune.

China este implicată în dispute maritime sau teritoriale cu alte ţări participante, inclusiv Japonia. Beijingul şi Tokyo s-au acuzat reciproc de incursiuni maritime, după o confruntare a pazei de coastă din decembrie, în apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Est.

În noiembrie, Australia a acuzat China că a rănit scafandrii marinei folosind impulsuri sonar de la o navă de război chineză.

În timpul întâlnirii de la Qingdao, marina a deschis mai multe nave de război chineze active andocate în Qingdao pentru vizite publice, inclusiv distrugătoarele de rachete Guiyang şi Shijiazhuang.

Într-un tur ghidat recent, jurnaliştii Reuters au văzut sisteme de arme şi echipamente de salvare. Copiii au pozat entuziasmaţi pentru fotografii cu lansatoare de rachete.

Simpozionul a avut loc ultima dată în Japonia în noiembrie 2022. Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite s-au întâlnit pe marginea evenimentului pentru a discuta despre provocările de securitate din regiunea Indo-Pacific, inclusiv cele din Coreea de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.