Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China propune colaborarea cu alte țări pentru o viitoare misiune pe Lună

nasa.gov
luna

China, care îşi propune să devină o putere spaţială majoră până în 2030, a luat decizia de a-şi deschide o misiune lunară cheie în faţa cooperării internaţionale pe măsură ce încep să se profileze termenele limită ale misiunii ce vizează amenajarea unei baze umane permanente la polul sudic al Lunii, informează Reuters.

China a decis să primească ţări şi organizaţii internaţionale în cadrul misiunii sale fără echipaj uman Chang'e-8 şi să desfăşoare alături de acestea mai multe proiecte "la nivel de misiune", a anunţat luni Administraţia Spaţială Naţională din China (CNSA) la cel de-al 74-lea Congres Internaţional de Astronautică, organizat la Baku, în Azerbaidjan, conform Agerpres.

Proiectele "la nivel de misiune" înseamnă că ţara asiatică şi partenerii săi internaţionali ar putea să lanseze şi opereze vehiculele lor spaţiale, să realizeze "interacţiuni" între nave spaţiale şi să exploreze împreună suprafaţa Lunii, potrivit detaliilor anunţate pe site-ul CNSA.

Partenerii internaţionali sunt de asemenea invitaţi să participe la misiunea Chang'e-8 şi să-şi desfăşoare independent propriile module după ce vehiculul spaţial chinez asolizează pe suprafaţa Lunii, a precizat CNSA.

Părţile interesate trebuie să expedieze o scrisoare de intenţie către CNSA până pe 31 decembrie. Selecţia finală a propunerilor va fi realizată în septembrie 2024.

Misiunea Chang'e-8 va avea loc după Chang'e-7 din 2026, care va căuta la rândul ei resurse lunare la polul sudic al Lunii. Cele două misiuni vor pune bazele pentru construirea Staţiei Internaţionale de Cercetare Lunară (IRLS), coordonată de China, în jurul anilor 2030.

China, care a trimis o sondă robotizată pe Lună în cadrul misiunii sale Chang'e-5 din 2020, intenţionează să trimită o viitoare sondă în misiunea Chang'e-6 pe faţa nevăzută a Lunii în prima jumătate a anului 2024 pentru a preleva eşantioane din scoarţa selenară.

China şi-a stabilit obiectivul de a trimite astronauţi pe Lună până în 2030.

Calendarul chinez ce vizează construirea unei baze umane la polul sudic al Lunii coincide cu programul Artemis al NASA, mai ambiţios şi mai avansat, care doreşte să îi readucă pe astronauţii americani pe suprafaţa Lunii în decembrie 2025, dacă nu apar întârzieri.

În cadrul misiunii Artemis 3 din 2025, doi astronauţi americani urmează să asolizeze lângă polul sudic lunar, o regiune care nu a fost vizitată niciodată de oameni. Omul a păşit ultima oară pe Lună în 1972 în cadrul programului american Apollo.

Misiunile cu echipaj uman Artemis 4 şi Artemis 5 sunt programate pentru 2027, respectiv 2029.

NASA nu are voie, în virtutea legislaţiei din Statele Unite, să colaboreze direct sau indirect cu China.

Până în luna septembrie, 29 de ţări - inclusiv India, care a reuşit să plaseze o sondă lângă polul sudic lunar în august - au semnat Acordurile Artemis, un pact creat de NASA şi Departamentul de Stat al Statelor Unite cu scopul de a stabili normele de comportament în spaţiu şi pe suprafaţa Lunii.

China şi Rusia nu sunt semnatare ale acestui acord.

În ceea ce priveşte planurile pentru propria staţie lunară, China s-a asigurat, până în prezent, doar de participarea Rusiei şi Venezuelei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.