Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China s-a supărat: Ce a făcut Budapesta, după înființarea unei universităţi chineze în oraș

zf.ro
China

China a calificat joi drept "deplorabilă" atitudinea municipalităţii Budapestei, care a redenumit străzi ale capitalei ungare pentru a protesta împotriva înfiinţării unei universităţi chineze în acest oraş, informează AFP.

Demersul creării acestei universităţi este susţinut de premierul suveranist al Ungariei, Viktor Orban, însă combătut de Gergely Karacsony, primarul ecologist al capitalei ungare şi principalul adversar politic al lui Orban.

În semn de protest, municipalitatea Budapestei a redenumit miercuri arterele din jurul viitorului campus universitar cu nume intenţionat provocatoare pentru Beijing, cum ar fi "strada Dalai Lama" sau "strada martirilor uiguri". Alte două artere aduc omagiu "libertăţii Hong Kong-ului" şi lui Xie Shiguang, fost episcop catolic chinez arestat de mai multe ori în timpul vieţii sale pentru că s-a opus controlului impus de autorităţi asupra religiei, scrie Agerpres.ro.

"Câţiva oameni politici unguri încearcă să facă multă agitaţie mediatică în jurul Chinei pentru a atrage atenţia şi a perturba cooperarea sino-ungară. Este deplorabil", a reacţionat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Până în 2024, Viktor Orban doreşte să poată găzdui pe 50 de hectare din Budapesta acest prim campus al unei universităţi chineze, primul din Europa. La sfârşitul lui aprilie, el a semnat un acord în acest sens cu preşedintele Universităţii Fudan din Shanghai (estul Chinei), una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din această ţară.

Însă opoziţia ungară se opune ferm acestei cooperări. "Nu dorim ca nota pentru o universitate privată rezervată elitei să fie plătită de contribuabilul ungar", a declarat Gergely Karacsony.

Primarul Budapestei este de altfel favorit în alegerile primare ale opoziţiei ce vor fi organizate în septembrie pentru a-l înfrunta pe Orban în legislative, prevăzute să aibă loc la începutul anului viitor.

Sondajele arată că majoritatea locuitorilor Budapestei se opun prezenţei acestui campus universitar, detractorii săi subliniind ameninţările la adresa libertăţilor academice.

La presiunea autorităţilor, Universitatea Fudan a fost constrânsă în 2019 să-şi retragă referirile la "libertatea gândirii" din carta sa.

Ungaria este membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a Uniunii Europene (UE), însă Viktor Orban duce în paralel o politică de întărire a legăturilor economice şi culturale cu China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.