Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China se opune sancţiunilor 'neconstructive' ale SUA

china sua

China a declarat joi că "se opune ferm" sancţiunilor americane "neconstructive" ce vizează cinci entităţi chineze acuzate de favorizarea traficului de opiacee de sinteză, responsabile pentru un număr record de decese prin supradoză în SUA, informează AFP.

Preşedintele american Joe Biden a decis miercuri să înăsprească regimul american de sancţiuni împotriva actorilor traficului internaţional de droguri, în China, dar şi în Brazilia şi Mexic, potrivit Agerpres.

Primele măsuri se aplică împotriva unui traficant de droguri chinez şi a patru întreprinderi chineze acuzate de participare la producţia ilegală de fentanyl pentru piaţa americană.

Fentanyl este un puternic opiaceu de sinteză, utilizat în sistemul medical, ca sedativ pentru bolnavii de cancer, dar a cărui utilizare poate fi deturnată ca drog.

În mod concret, în China sunt vizaţi un individ, Chuen Fat Yip, acuzat că ar conduce un trafic de droguri de sinteză între China şi SUA, precum şi patru societăţi: Wuhan Yuancheng Gongchuang Technology, Shanghai Fast-Fine Chemicals, Hebei Huanhao Biotechnology şi Hebei Atun Trading.

"Este foarte simplu, un mare număr de materii prime pentru fabricarea de opiacee de sinteză provine din China. Este important să transmitem un mesaj în această privinţă", a explicat un înalt responsabil american, sub rezerva anonimatului.

China şi-a exprimat joi uimirea cu privire la aceste sancţiuni, subliniind că are o "toleranţă zero" în materie de droguri. Autorităţile chineze susţin că au făcut mult pentru a stăvili traficul de fentanyl şi au acuzat în replică SUA de atitudine laxă.

"China se opune ferm acestor moduri de acţiune din partea SUA", care "nu sunt constructive", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin. "Cerem SUA să respecte faptele şi să caute motivele utilizării deturnate" a opiaceelor pe teritoriul lor, nu să "incrimineze alte ţări", a subliniat el.

China şi-a înăsprit legislaţia în 2019, înscriind toate tipurile de fentanyl pe lista sa de substanţe reglementate.

În perioada aprilie 2020 şi aprilie 2021, în SUA s-au înregistrat 100.306 de supradoze fatale, o creştere cu 28,5% în raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent, când au avut loc 78.056 de decese din această cauză. Este pentru prima dată când se depăşeşte cifra simbolică de 100.000 de decese în decurs de un an din cauza supradozei. Aceasta înseamnă un deces la fiecare cinci minute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.