Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China şi Ungaria își dau mâna pentru pacea din Ucraina: Ce au discutat Peter Szijjarto și Wang Yi

peter szijjarto

Şeful diplomaţiei chineze, aflat în vizită oficială la Budapesta, şi-a exprimat luni apropierea de poziţia Ungariei în dosarul ucrainean, după ce a acuzat Washingtonul că "toarnă gaz pe foc" prin afirmaţia că Beijingul vrea să livreze arme Rusiei, informează AFP, potrivit Agerpres.

China este gata să coopereze cu Ungaria şi cu "alte ţări iubitoare de pace" pentru "a pune capăt actualului război" din Ucraina, a declarat Wang Yi alături de omologul său ungar.

"Dorim ca părţile să revină la masa negocierilor", a adăugat el, potrivit unei traduceri oficiale, în cadrul turneului său european.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a salutat poziţia chineză

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a salutat poziţia chineză, care vizează "instalarea păcii cât mai curând posibil".

Wang Yi, care în ultimele zile s-a deplasat în mai multe capitale europene şi care a asistat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, se va deplasa apoi la Moscova.

Mai devreme în timpul zilei de luni, guvernul chinez a negat că ar intenţiona să furnizeze arme Moscovei pentru a susţine ofensiva ei în Ucraina, după cum au afirmat SUA.

China nu a sprijinit sau criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, însă şi-a exprimat de mai multe ori susţinerea pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale.

Cu numai câteva zile înainte de 24 februarie, la un an de la declanşarea invaziei ruse, prim-ministrul naţionalist ungar Viktor Orban l-a primit pe Wang Yi în cadrul unui dineu privat, potrivit agenţiei de presă MTI.

Viktor Orban menţine o poziţie ambiguă, votând sancţiunile Uniunii Europene

De la începutul invaziei, Viktor Orban menţine o poziţie ambiguă, votând sancţiunile Uniunii Europene (UE), însă fără a oferi niciun sprijin militar Kievului, spre deosebire de alte ţări membre ale NATO, din care Ungaria, ce se învecinează cu Ucraina, face parte.

În paralel, Budapesta îşi continuă politica de întărire a legăturilor economice şi culturale cu China, ceea ce generează critici din partea Departamentului de Stat american.

Orban, căruia partenerii occidentali îi reproşează în mod regulat înclinaţii autoritare, a făcut uz de mai multe ori de dreptul său de veto pentru a bloca declaraţii critice ale UE cu privire la Beijing.

Wang Yi a salutat poziția Budapestei

Luni, Wang Yi a salutat această "politică favorabilă Chinei", mulţumindu-i Budapestei că "susţine poziţiile sale legitime în cadrul forumurilor internaţionale şi mulilaterale".

"Chiar dacă China şi Ungaria sunt îndepărtate geografic", relaţiile bilaterale "se dezvoltă extrem de bine", a adăugat Wang.

Grupul chinez CATL, liderul mondial de baterii pentru vehicule electrice, construieşte în prezent o uzină în Ungaria.

Budapesta, care a cumpărat vaccinuri chinezeşti împotriva coronavirusului, urmează de asemenea să găzduiască prima universitate chineză din Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.