Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China va construi baze la sol în Antarctica pentru a sprijini reţelele sale de sateliţi

antarctica

China, cea de-a treia ţară a lumii care a trimis un om în spaţiu după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite, va construi staţii la sol în Antarctica pentru a sprijini reţelele sale de sateliţi specializaţi în monitorizarea oceanelor, a anunţat joi presa de stat chineză, citată de Reuters.

Reţeaua globală de staţii la sol ale Chinei, concepute pentru a sprijini numărul său tot mai mare de sateliţi, precum şi ambiţiile sale care privesc cucerirea spaţiului îndepărtat au generat îngrijorări în unele ţări, care se tem că astfel de dispozitive ar putea fi utilizate pentru acţiuni de spionaj, o sugestie respinsă însă de autorităţile chineze.

În 2020, agenţia spaţială a Suediei, care a furnizat baze la sol ce au ajutat zborurile unor vehicule spaţiale chineze şi au transmis date, a refuzat să îşi reînnoiască contractele cu China sau să accepte noi colaborări cu companii chineze din cauza "unor schimbări geopolitice".

China Aerospace Science and Technology Group va construi viitoarele staţii la baza de cercetare Zhongshan, una dintre cele două baze de cercetare permanente pe care China le deţine în Antarctica, după ce a câştigat o licitaţie specializată la care a participat cu o ofertă de 43,9 milioane de yuani (6,5 milioane de dolari), a anunţat China Space News.

Nu au fost oferite deocamdată detalii tehnice despre acest proiect, însă China Space News a publicat două ilustraţii însoţitoare, ce prezintă patru baze la sol în situl Zhongshan, situat în Golful Prydz din estul Antarcticii, în partea sudică a Oceanului Indian.

Proiectul face parte dintr-o serie mai largă de iniţiative concepute pentru a dezvolta economia marină a Chinei şi pentru a transforma China într-o putere maritimă, precizează acelaşi site de ştiri chinez.

O altă bază la sol chineză, construită în Patagonia argentiniană, a stârnit îngrijorări legate de obiectivele sale, în pofida asigurărilor date de către China, care a spus că scopul acelei staţii constă în observarea paşnică a spaţiului şi monitorizarea misiunilor desfăşurate de vehicule spaţiale.

Anul trecut, ancorarea unei nave militare chineze cu rol de observare, despre care analiştii în domeniu afirmă că ar monitoriza lansările de sateliţi, rachete şi proiectile, în portul srilankez Hambantota, construit de chinezi, a stârnit proteste ample din partea vecinului său India legate de potenţiale acţiuni de spionaj.

În octombrie 2022, China a lansat ultimul dintre cele trei module ale staţiei sale spaţiale, devenită cel de-al doilea laborator locuit permanent pe orbita joasă a Pământului după Staţia Spaţială Internaţională (ISS), un proiect condus de NASA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.