Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China va invita diplomaţi europeni să viziteze regiunea Xinjiang

Daily Express
china

China va invita diplomaţi europeni aflaţi la post în Beijing să viziteze regiunea Xinjiang (vest), continuând demersurile pentru a se apăra de criticile legate de un program de deradicalizare al autorităţilor chineze în această provincie, relatează miercuri Reuters preluată de 

Vizita va fi prima efectuată de un grup de diplomaţi occidentali în regiune în contextul în care China se confruntă cu oprobiul din ce în ce mai mare din partea capitalelor occidentale şi a grupurilor pentru apărarea drepturilor omului în legătură cu crearea unor centre pe care experţi ONU le descriu ca fiind centre de detenţie în care se află mai mult de un milion de etnici uiguri şi alţi musulmani.

Surse diplomatice au declarat că invitaţia de a vizita regiunea chineză până la sfârşitul lunii martie a fost emisă informal, fiind adresată în special ambasadorilor, şi o altă sursă a apreciat că este vorba de o "tatonare pentru a evalua interesul" faţă de un astfel de demers, în condiţiile în care guvernul chinez nu a comunicat cu cine se vor întâlni şi unde vor merge diplomaţii invitaţi.

De asemenea, nu este clar dacă europenii vor accepta invitaţia sau câţi dintre diplomaţi sau ambasadori europeni la Beijing vor merge în această vizită.

Anul trecut, peste 12 ambasadori din ţări occidentale, între care Franţa, Marea Britanie, Germania precum şi emisarul UE la Beijing au solicitat în scris guvernului chinez o întâlnire cu principalul oficial din Xinjiang, liderul Partidului Comunist, Chen Quanguo, pentru a discuta preocupările lor cu privire la situaţia drepturilor omului în regiune.

Diplomaţii au afirmat că guvernul nu a răspuns niciodată la această scrisoare, în afară de denunţarea publică a acesteia ca o încălcare a normelor diplomatice. Nu este clar dacă o întâlnire cu Chen se va afla pe agenda acestei vizite.

"Pentru a spori înţelegerea părţii europene asupra realizărilor din Xinjiang în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială şi promovarea schimburilor bilaterale şi cooperarea, China intenţionează pe termen scurt să invite diplomaţi europeni să viziteze regiunea Xinjiang ", a anunţat Ministerul de Externe chinez, adăugând că data şi alte detalii vor fi stabilite ulterior.

Potrivit unor diplomaţi, există preocuparea că diplomaţi europeni ar putea fi folosiţi pentru propagandă, în acest sens diplomaţii făcând referire la fotografiile şi relatările realizate de media de stat despre vizitele recente ale altor emisari străini în Xinjiang.

Miniştrii de externe din UE au abordat problema uigurilor, luni, la Bruxelles, în cadrul unei întrevederi cu ministrul de externe chinez, Wang Yi, au declarat surse pentru Reuters. În timp ce WangYi intenţiona să se concentreze pe o listă de probleme legate de cooperare şi acorduri, miniştrii UE au subliniat problema drepturilor omului şi a uigurilor, solicitând explicaţii despre motivul reţinerii unor persoane şi informaţii referitoare la represalii împotriva musulmanilor. Un diplomat al UE a menţionat că răspunsul dat de oficialul chinez a fost "nesatisfăcător".

El a spus că China este o ţară mare, cu numeroşi locuitori şi nu poate fi evitat faptul că unii indivizi se plâng de unele tratamente. China este o ţară în curs de dezvoltare, iar măsurile nu sunt împotriva uigurilor, ci a extremiştilor, a spus înaltul diplomat de la Beijing.

Există, de asemenea, îngrijorarea că reprezentanţii europeni ar putea fi duşi în aceleaşi tabere şi locuri unde au mai fost duşi şi alţi vizitatorii străini în cadrul unor excursii organizate şi desfăşurate în condiţii de control strict, au menţionat sursele citate. Toţi diplomaţii au făcut declaraţii sub rezerva anonimatului, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.