Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială

sputniknews.com
Shenzhou-13

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială pe 29 noiembrie, ora locală 23:08 (15:08 GMT), a anunţat luni Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman, ultima misiune programată de China pentru finalizarea avanpostului său orbital, informează Reuters.

La bordul vehiculului se vor afla trei astronauţi: Fei Junlong, Deng Qingming şi Zhang Lu. Echipajul Shenzhou-15 va prelua staţia spaţială, în decurs de o săptămână, de la cei trei astronauţi care se află pe avanpostul orbital de la începutul lunii iunie, potrivit Agerpres.

''În timpul şederii, echipajul Shenzhou-15 va recepţiona modulul cargo Tianzhou-6, va preda ştafeta misiunii cu echipaj uman Shenzhou-16 şi va reveni la baza de aterizare Dongfeng din China în mai anul viitor'', a spus Ji Qiming, un purtător de cuvânt al agenţiei.

''În prezent, ansamblul staţiei spaţiale are un statut stabil, iar întreg echipamentul funcţionează corespunzător şi este pregătit pentru întâlnire, andocare şi preluarea echipajului'', a adăugat Ji.

În aprilie 2021, China a început construcţia staţiei sale spaţiale alcătuită din trei module odată cu lansarea modulului Tianhe, unde se află spaţii de locuit ale astronauţilor.

În iulie şi noiembrie, au fost lansate celelalte două module-laborator, Wentian şi Mengtian, unde vor fi realizate experimente ştiinţifice.

Finalizarea staţiei spaţiale chineze, proiectată pentru a avea o durată de viaţă de cel puţin 10 ani, va reprezenta o realizare importantă în cadrul planurilor Chinei pentru orbita joasă a Terrei, în contextul în care Staţia Spaţială Internaţională (ISS), administrată de NASA, şi-ar putea încheia operaţiunile până la sfârşitul deceniului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.