Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chiria Castelului Peleş, majorată de 10 ori. Reacţia OFICIALĂ a Casei Regale

Casa Regala

Casa Regală a României pare a se situa în centrul unui scandal. Jurnalistul Marius Ghilezan susţine că, odată cu reînnoirea contractului, Principesa Margareta ar fi cerut o chirie de 10 ori mai mare pentru Castelul Peleş.

"La reînnoirea contractului dintre Casa Regală și statul român pentru folosința publică a Castelului Peleș, Custodele ar fi cerut o mărire a chiriei de la 5000 de Euro la 50.000. Cârcotașii (mulți dintre ei decorați) nu știu că pe bursă prețul alamei a crescut, la fel ca numărul decoraților", a scris pe Facebook jurnalistul Marius Ghilezan.

De cealaltă parte, directorul Casei Regale, Ion Tucă, a infirmat miercuri informaţia privind creşterea tarifelor la Palatul Peleş, precizând însă că, începând cu această lună, vor fi purtate discuţii cu Ministerul Culturii în vederea prelungirii contractului de închiriere.

Citeşte şi: Semnal de ALARMĂ: Scumpiri ÎN LANŢ după creşterea accizei la carburant

"E o confuzie. Urmează să expire perioada contractuală şi trebuie prelungit din nou contractul şi sunt discuţii pe care urmează să le purtăm cu Ministerul Culturii. Chiar luna aceasta de concedii o să o avem alocată pentru negocieri cu Ministerul Culturii şi cu Muzeul Naţional Peleş", a declarat Tucă, pentru AGERPRES.

El spune că tarifele de la Peleş nu au crescut, "pentru că în momentul acesta sunt cele din vechiul contract", dar acest lucru "este luat în calcul" şi de Casa Regală şi de Ministerul Culturii.

"Probabil că pentru următoarea perioadă trebuie să găsim forma cea mai potrivită şi una dintre posibilităţi este şi mărirea chiriei, astfel încât să putem începe lucrări de renovare şi de restaurare, de reparaţii la Castelul Peleş. Pentru că statul, din păcate, nu poate să facă lucrul acesta şi trebuie să ne-o asumăm în mod direct", a spus Ion Tucă.

Directorul Casei Regale a precizat că, în urma unor studii şi expertize efectuate la Castelul Peleş, "valoarea de piaţă a obiectivului este ceva mai mare, evident, decât e acum". "Asta pentru că Majestatea Sa Regele subvenţiona, oarecum, chiria, o aducea la un nivel foarte mic, până în acest moment, cu o înţelegere care a durat destul de mult. Valoarea avută până acum a fost maxim 11.000 de euro, din care se plătea impozit către statul român. De fapt, aceasta ar fi de aproximativ 50.000 de euro", a explicat Tucă.

Citeşte şi: Un nou VAL de plecări din MApN. Oamenii lui Oprea părăsesc Direcția Generală de Informații a Apărării (presă)

El a menţionat că discuţiile vor fi purtate în lunile august şi septembrie

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, Regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat atunci între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angajează să transforme muzeul Peleş într-un muzeu al statului român, contra unei sume de bani, şi îşi asumă obligaţia de a nu mai revendica bunurile mobile din Castelul Peleş.

Astfel colecţiile de la Peleş au fost păstrate în interiorul castelului, contra unei chirii, şi au putut fi vizitate în continuare, însă contractul iniţial încheiat între Guvern şi Casa Regală expiră.

Citeşte şi: RECORD ISTORIC: România, importuri de mâncare de peste 3 MILIARDE de euro în prima jumătate a anului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.