Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chișinăul este în discuții cu Gazprom pentru a primi gaz prin conducta Turkish Stream

gazprom

Chișinăul este în discuții cu gigantul de gaze rus Gazprom pentru a primi gaz prin conducta Turkish Stream, a declarat ministrul economic al Republicii Moldova, Vadim Brynzan, scrie vestnikkavkaza

"Noi purtăm negocieri cu Gazprom pentru a trece gazul prin conducta Turkish Stream", a publicat RIA Novosti.

Brynzan a menționat că Chișinăul intenționează să inițieze discuții cu patru părți între Ucraina, România, Bulgaria și Moldova pentru a discuta despre specificul tehnic și economic al acestor livrări.

Potrivit ministrului, discuția va fi organizată de Comisia Europeană care urmează să acționeze ca intermediar

Brynzan a adăugat că Vadim Cheban va fi numit nou șef al Moldovagaz în următoarele zile pentru a continua negocierile cu Gazprom în vederea prelungirii sau reînnoirii acordului de livrare a gazelor care expiră pe 31 decembrie.

Un analist principal al Fondului Național de Securitate Energetică, lector la Universitatea Financiară de sub Guvernul Federației Ruse, Igor Iușkov, vorbind cu Vestnik Kavkaza, a remarcat că Moldova ar putea aștepta să primească gaz rusesc prin Turkish Stream în viitor.

"Nu necesită nicio infrastructură suplimentară. Conducta care leagă Turcia și Moldova există deja - conducta Trans Balkan.

De fapt, Turcia primește gaz rusesc prin Blue Stream , conducta de gaze de coastă și prin conducta Trans Balkan prin Ucraina , Moldova, România și Bulgaria.

De îndată ce va fi lansată prima linie a Turkish Stream , tranzitul prin Ucraina va fi închis și poate fi lansat invers pentru a pompa gazul rusesc din Turcia în România și Moldova ", a spus el.

"Conducerea actuală a Naftogaz declară că nu va semna niciun nou contract pentru tranzitul gazelor rusești.

Desigur, toți clienții Gazprom din Europa sunt îngrijorați de modul în care vor primi suficient gaz, dacă tranzitul ucrainean va înceta la 1 ianuarie.

Pentru Moldova și România este o problemă deosebit de urgentă ", a subliniat Igor Iușkov.

De asemenea, expertul a lămurit că aprobarea unei noi rute de aprovizionare nu va dura mult timp.

"Nu este necesar să semnați un nou contract de furnizare a gazului, este suficient să rescrieți clauza cu privire la ce frontieră va merge gazul în Moldova (înlocuiți granița moldo-ucraineană cu granița moldo-română).

Necesită doar o tehnică suplimentară în acord cu documentele existente ", a concluzionat analistul principal al Fondului Național pentru Securitatea Energiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.