Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chişinăul este PREGĂTIT pentru orice reacţie venită de la Moscova

moldova rusia

Republica Moldova este pregătită pentru orice fel de reacţie din partea Rusiei, ca urmare a declarării vicepremierului rus Dmitri Rogozin drept persona non grata pe teritoriul republicii, a afirmat preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, subliniind că relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă pot fi construite doar pe baza respectului reciproc şi în interesul ambelor ţări, a relatat duminică portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Candu a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute agenţiei de presă ucrainene Ukrainskie naţionalnîe novosti (UNN.com.ua).

Citeşte şi: SCANDAL uriaş la Google! Un inginer a dezvăluit practicile din Silicon Valley

Autorităţile moldovene nu iau decizii fără a fi pregătite pentru toate consecinţele posibile, iar decizia referitoare la vicepremierul rus a venit ca reacţie la 'refuzul acestuia de a accepta faptul că Republica Moldova nu este un teritoriu controlat de cineva, ci este o ţară în care trăiesc oameni liberi, care sunt mândri de patria şi de istoria lor', a declarat Andrian Candu în interviu.

"Suntem un popor paşnic, dar asta nu înseamnă că putem fi călcaţi în picioare. Ne-am exprimat oficial atitudinea faţă de evenimentele dedicate celei de-a 25-a aniversări a începerii operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Anterior, parlamentul a adoptat o declaraţie cu privire la retragerea trupelor ruseşti. Noi am fost corecţi. Se pare că cineva consideră că deciziile oficiale ale autorităţilor noastre pot fi ignorate", a afirmat Candu, adăugând că "aşa cum a fost înainte nu va mai fi niciodată".

"Republica Moldova i-a respectat întotdeauna pe toţi partenerii internaţionali şi este dreptul nostru să ne aşteptăm la o atitudine reciprocă", a spus preşedintele parlamentului de la Chişinău.

Citeşte şi: Moştenitorul imperiului Samsung aşteaptă ani grei de puşcărie

Referitor la declaraţiile preşedintelui Igor Dodon, care a condamnat decizia guvernului în privinţa lui Rogozin, Andrian Candu a declarat că "preşedintele a uitat ale cui interese a jurat să le apere cu mâna pe Constituţie".

"Din fericire, în ţara noastră, preşedintele face declaraţii, iar deciziile sunt luate de către parlament şi guvern, bazându-se pe voinţa poporului", a spus preşedintele legislativului moldovean. În opinia sa, "divergenţele dintre preşedinte şi parlament se vor intensifica în cazul în care preşedintele va stabili că problemele ţării sunt mai puţin importante decât interesele sale personale".

Într-o şedinţă de guvern desfăşurată la 2 august, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, ca urmare a unor declaraţii ofensatoare făcute la adresa acestei ţări şi a autorităţilor moldovene, după ce România a interzis avionului de pasageri în care se afla oficialul rus să survoleze spaţiul aerian românesc pentru a ajunge în Republica Moldova.

Rogozin, emisar al preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, urma să participe împreună cu preşedintele prorus al Repubicii Moldova, Igor Dodon, la ceremoniile organizate la Tighina de regimul separatist de la Tiraspol cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începerea misiunii de menţinere a păcii pe Nistru, eveniment criticat de guvernul şi de parlamentul Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.