Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chuck Schumer îi cere președintelui chinez să sprijine mai mult Israelul după atacurile Hamas

xi jinping

Liderul majorităţii din Senatul american, Chuck Schumer, i-a cerut luni preşedintelui chinez Xi Jinping să sprijine Israelul după atacurile mortale ale Hamas, adăugând că este "dezamăgit" de faptul că Beijingul nu a manifestat "nicio simpatie" faţă de această ţară în weekend.

"Evenimentele în curs de desfăşurare din Israel din ultimele zile sunt de-a dreptul îngrozitoare. Vă îndemn pe dumneavoastră şi poporul chinez să fiţi alături de poporul israelian şi să condamnaţi atacurile laşe şi vicioase", i-a spus Schumer lui Xi în timpul întâlnirii lor de la Beijing, potrivit news.ro.

"Spun acest lucru cu respect, dar am fost dezamăgit de declaraţia Ministerului de Externe, care nu a arătat nicio simpatie sau sprijin pentru poporul israelian în aceste vremuri tulburi", a adăugat el.

Ministerul de Externe al Chinei a îndemnat "părţile relevante" să rămână calme şi să pună capăt ostilităţilor pentru a proteja civilii. "Calea fundamentală de ieşire din conflict constă în implementarea soluţiei celor două state şi în stabilirea unui stat palestinian independent", a afirmat MAE chinez.

CELE MAI IMPORTANTE LEGĂTURI BILATERALE DIN LUME

Chuck Schumer conduce o delegaţie bipartizană a Congresului SUA într-o deplasare în Asia, care include şi opriri în Coreea de Sud şi Japonia. Scopul acesteia este de a promova în primul rînd interesele economice şi de securitate naţională ale SUA.

Călătoria are loc după ce o serie de oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden au venit la Beijing, inclusiv secretarul pentru comerţ, Gina Raimondo, în luna august, şi secretarul de stat Antony Blinken.

Comunicarea dintre oficialii americani şi chinezi a crescut în ultimele luni, aducând o oarecare îmbunătăţire a legăturilor tensionate de ani de zile din cauza unor probleme precum Taiwanul, originile COVID-19 şi acuzaţii de spionaj.

Senatorii americani sunt bineveniţi să viziteze China şi se speră că legislativele celor două ţări vor avea mai multe schimburi, a declarat luni preşedintele chinez, Xi Jinping, citat de presa chineză de stat. Xi a făcut aceste remarci în timpul întâlnirii cu delegaţia Congresului american. Economiile Chinei şi SUA sunt profund integrate şi pot beneficia de dezvoltarea reciprocă, consideră Xi.

Liderul chinez i-a mai spus lui Schumer că cele două ţări ale lor ar trebui să se respecte şi să colaboreze una cu cealaltă. El a adăugat că legăturile dintre China şi Statele Unite sunt cele mai importante relaţii bilaterale din lume şi că doreşte să asculte opiniile de cealaltă parte.

Vineri, preşedintele Joe Biden declarase că este posibil să se întâlnească cu Xi Jinping luna viitoare la San Francisco, deşi nu s-a stabilit nimic oficial.

CE VOR AMERICANII DE LA BEIJING

Luni, Schumer a reiterat că obiectivul principal al vizitei sale este acela de a căuta reciprocitate economică şi crearea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru companiile americane în China şi a asigurat că Washingtonul nu urmăreşte să fie în conflict cu Beijingul.

"China trebuie să ofere, de asemenea, condiţii de concurenţă echitabile pentru companiile şi lucrătorii americani. Mulţi americani, majoritatea americanilor, inclusiv delegaţia noastră, nu cred că avem această echitate acum", i-a spus Schumer ministrului de externe chinez Wang Yi în timpul întâlnirii lor de la Beijing.

După ce anul trecut a adoptat o lege amplă pentru a stimula concurenţa cu China în domeniul semiconductorilor şi al altor tehnologii, Schumer şi liderii comisiei democrate au declarat în luna mai că vor redacta o legislaţie pentru a limita fluxul de tehnologie către China, pentru a o descuraja să iniţieze un conflict cu Taiwanul şi pentru a înăspri regulile astfel încât să blocheze capitalul american să ajungă la companiile chineze.

Grupul de şase senatori, condus împreună cu republicanul Mike Crapo, se va întâlni cu lideri guvernamentali şi de afaceri din cele trei ţări pe care le vizitează, precum şi cu oficiali ai companiilor americane care operează în regiune. Printre ceilalţi senatori care participă la turneu se numără republicanii Bill Cassidy şi John Kennedy şi democraţii Maggie Hassan şi Jon Ossoff. Grupul a aterizat sâmbătă la Shanghai, unde a avut întâlniri cu comunitatea de afaceri în weekend.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.