Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciclonul Gabrielle se îndreaptă spre Auckland: Locuitorii se pregătesc pentru mai multe ploi abundente

debbie ciclon

Locuitorii din Auckland, cel mai mare oraş din Noua Zeelandă, şi din regiunile învecinate au fost îndrumaţi să se pregătească pentru mai multe ploi abundente, inundaţii şi vânt intens, dar şi pentru evacuarea unor case în contextul în care ciclonul Gabrielle se apropie de zonele de coastă ale ţării, transmite luni Reuters.

Ciclonul Gabrielle se află în prezent la 200 de kilometri nord-est de Auckland, iar în următoarele 24 de ore se prognozează că se va apropia de coastele estice, informează Agerpres.

"Ne aşteptăm ca impactul ciclonului Gabrielle să fie, din păcate, mai rău înainte de o îmbunătăţire", a declarat luni Rachel Kelleher, controlor adjunct în cadrul Departamentului pentru managementul situaţiilor de urgenţă din Auckland. "Nu este momentul pentru a ne complace", a adăugat ea.

Ciclonul este al doilea eveniment meteorologic semnificativ care loveşte Auckland şi regiunea superioară a Insulei de Nord în doar câteva săptămâni. Luna trecută, oraşul şi zonele învecinate au fost afectate de ploi în cantităţi record care au provocat inundaţii şi au ucis patru persoane.

Premierul neozeelandez Chris Hipkins a anunţat luni un pachet în valoare de 11,5 milioane de dolari neozeelandezi (7,25 milioane de dolari americani) pentru sprijinirea grupurilor comunitare precum băncile de alimente, dar şi a celor afectate de inundaţii.

Luni, numeroase şcoli şi clădiri guvernamentale locale din Auckland şi din regiunea superioară a Insulei de Nord au fost închise, iar populaţiei i s-a recomandat să evite, pe cât posibil, călătoriile.

Starea de urgenţă este în vigoare în Auckland şi în cel puţin alte şase regiuni. În jur de 50 de apartamente din Auckland au fost evacuate din cauza riscului de prăbuşire a unui turn cu o vechime de un secol.

Au fost dispuse, de asemenea, evacuări suplimentare în cadrul comunităţilor de pe coasta estică înaintea unor valuri de furtună prognozate pentru primele ore ale dimineţii de marţi.

O pană de curent afectează 46.000 de gospodării, serviciul de telefonie mobilă funcţionează cu dificultăţi în unele zone, iar în unele regiuni au căzut copaci şi mai multe acoperişuri au fost luate de vânt.

Transportul public cu feribotul a fost sistat, iar unele curse de autobuz şi de tren au fost suspendate sau funcţionează cu program redus.

Compania Air New Zealand a anulat 509 curse aeriene şi a anunţat că zborurile vor fi reluate începând de marţi, când se aşteaptă o îmbunătăţire a condiţiilor meteorologice.

O persoană care se afla luni dimineaţă la bordul unei ambarcaţiuni lângă Great Barrier Island este căutată de poliţie după ce echipajele au intervenit în urma apelurilor de urgenţă care semnalau că barca se afla în pericol. "Unitatea Maritimă de Poliţie, cu asistenţă din partea Eagle (unitate aeriană, n.a.), au încercat să se apropie de ambarcaţiune în cursul dimineţii, însă condiţiile au fost dificile, iar în acest stadiu nu a fost localizat nimeni", a precizat instituţia într-un comunicat.

Meteorologul Metservice Georgina Griffiths a declarat în cursul serii de luni că Auckland şi Great Barrier Island erau afectate de ploi abundente şi de vânt intens. "Valul de furtună încă se apropie şi ar putea atinge punctul maxim odată cu mareea înaltă, la ora 2:00 (marţi, n.a.), în regiunile estice ale Auckland", a precizat ea.

Griffiths a adăugat că, având în vedere suprasaturarea solului din Auckland, există un risc de alunecări de teren şi de inundaţii.

Anterior, ministrul gestionării situaţiilor de urgenţă, Kieran McAnulty, a avertizat că va fi o "zi critică" din cauza combinaţiei "foarte periculoase" de vânturi puternice şi ploi abundente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.