Cinci persoane au murit şi 16 au fost rănite duminică într-un atac în Guayaquil, Ecuador, pe care guvernul l-a atribuit crimei organizate, au anunţat autorităţile şi serviciile de urgenţă, relatează AFP.
''Mercenari ai crimei organizate (...) ne atacă astăzi cu explozibili. (...) Aceasta este o declaraţie de război împotriva statului'', a scris pe Twitter ministrul de interne, Patricio Carrillo.
Explozia, ale cărei circumstanţe exacte nu au fost încă stabilite de poliţie, a provocat, de asemenea, distrugerea a opt case şi a două maşini, potrivit serviciilor de urgenţă (SNGR), potrivit Agerpres.ro.
''Ori suntem capabili să ne unim pentru a înfrunta (crima organizată), ori preţul va fi şi mai mare pentru societate", a avertizat Carrillo.
Cândva un vecin paşnic al Columbiei şi al Peru, cei mai mari producători de cocaină din lume, Ecuadorul este acum un centru de expediere a prafului alb către Europa şi Statele Unite şi un loc de dispute teritoriale între mai multe bande, potrivit autorităţilor şi analiştilor.
Cartelurile mexicane, dornice să gestioneze întreaga activitate comercială, de la producţie până la transport, au găsit în Ecuador o economie dolarizată în care îşi pot spăla veniturile ilicite, iar autorităţile nu sunt pregătite să facă faţă bandelor şi sunt rapid copleşite de economia coruptă.
Ţara, care ani de zile a fost doar un loc de tranzit, a devenit un "sanctuar pentru crima organizată", a declarat recent pentru AFP un fost şef al serviciilor secrete militare.
Potrivit unui raport recent al Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), Ecuadorul, cu o populaţie de 18 milioane de locuitori, a fost a treia ţară din lume cu cele mai mari capturi de cocaină în 2020, după Columbia şi Statele Unite, reprezentând 6,5% din cele 1.424 de tone confiscate la nivel mondial.
Din 2021 şi până în prezent, au fost confiscate peste 300 de tone de coca, a declarat ministrul de interne Patricio Carrillo. Dar confiscările, care în 2021 au atins un record anual de 210 tone, reprezintă mai puţin de 30% din ceea ce circulă efectiv în porturi şi aeroporturi.
Acest trafic profitabil duce la multă lăcomie şi la reglări violente de conturi pe care autorităţile se străduiesc să le controleze.
Rata omuciderilor a crescut de la 6 la 14 la 100.000 de locuitori între 2018 şi prezent, potrivit statisticilor Ministerului de Interne.
Confruntările între bande s-au extins şi în închisori şi au dus la peste 350 de decese în rândul deţinuţilor începând din februarie 2021.