Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine dă cu Bolojan în PNL?

oradeaindirect.ro

Fix în momentul în care spui că nu prea mai are ce să se întâmple și că politica românească și-a epuizat subiectele pe vara asta, vine o zi precum cea de ieri. o să las altora plăcerea să vorbească despre fuziunea dintre PMP și UNPR, și încerc să caut, împreună cu voi, răspuns la întrebarea: Ce se întâmplă cu PNL?

Scriam ieri despre finalizarea fuziunii PNL – PDL, prin numirea de lideri unici la nivelul tuturor județelor, mai puțin București și centru. Dacă pentru București s-a găsit o formulă de compromis, prin alegeri ce vor avea loc la finalul lunii august, singura necunoscută rămânând aceea a președintelui unic al noului PNL.

Și vine momentul dramatic – apare Bolojan, super performerul de la Oradea și o dă cu efect: „În partid ar trebui luată în considerare varianta ca până în alegerile parlamentare să avem un președinte unic, ceea ce ar însemna automat organizarea unui Congres al PNL".

Înainte a de intra un pic pe fond, doar o vorbă despre Bolojan: alegerile locale au adus PNL la nivelul de a se bate cu UDMR pe număr de președinți de CJ-uri. Nu l-am auzit nicio clipă să își asume eșecul.

E ideea lui Bolojan bună?

Este absolut firesc ca un partid să aibă o conducere unitară, aleasă printr-un congres, validată astfel în cel mai înalt for de conducere. PNL cu o conducere bicefală nu a performat la nivelul dorit, iar asta nu neapărat datorită cuplului Gorghiu – Blaga, care chiar a lăsat impresia unei unități în acțiuni și mesaje,cât mai degrabă eșaloanelor inferioare, care nu au acceptat neapărat ușor această fuziune. și vorbim de ambele direcții, și fostul PNL și fostul PDL.

Impunerea unor conduceri unice, care să țină în frâu organizațiile și care să poată să creeze o campanie unitară pentru parlamentare a părut soluția cea mai bună. De cea părut? Pentru că, odată cu declarația de ieri a lui Bolojan, întregul eșafodaj este rupt și revenim la starea de fapt de dinainte.

E ideea lui Bolojan rea?

Este cea mai rea idee pe care o putea avea un lider cu anvergura lui Bolojan. Practic, omul a dat fluierul de start pentru luptele interne din PNL. Ne aflăm cu 4 luni înainte de începerea campaniei electorale pentru parlamentare. Orice partid serios, care se respectă, este preocupat în această perioadă să:

- pregătească un draft de program de guvernare care să fie adus în dezbatere publică la începutul toamnei.

- să înceapă căutarea și selecția de cadre pentru listele de la alegeri și pentru, nu-i așa, viitorii posibili ministeriabili. în frunte cu primul ministru.

- să înceapă deja să lucreze la strategia de campanie. La mesajele ce urmează să fie scoase în public. Să analizeze absolut toate variabilele ce există în acest moment în politica românească, pentru a fi pregătiți în fața oricărui scenariu.

Ce face PNL odată cu bomba lui Bolojan? Orice altceva, dar nu cele de mai sus. Răspunsul copreședintelui Alina Gorghiu, care a spus că se vor face cercetări pe subiectul acesta, lasă impresia că s-ar putea ajunge la congres. Și atunci o luăm metodic:

- iulie și august, luni moarte, lumea face și desface jocurile pentru Congres.

- sfârșitul lui august, începutul lui septembrie: avem Congresul. se lasă cu sânge, asta e clar, avem un câștigător.

- toată luna septembrie, câștigătorul își face echipa, are grijă să rămână partidul unit, în timp ce învinșii își ling rănile, în cel mai bun caz, sau gândesc strategii de sabotare, în cel mai rău caz.

Și uite cum ajunge în octombrie. În timp ce, cel mai probabil, celelalte partide vor fi cu motoarele la maxim, PNL abia începe să se miște. Cu strategii făcute pe genunchi, cu candidaturi care nu vor convinge alegătorii și cu perspectiva unui nou eșec electoral, de data aceasta de proporții.

Și nu poți să nu te întrebi, atunci, cui prodest ieșirea lui Bolojan? Ce jocuri face respectabilul Secretar General al PNL?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.