Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este Boris Lupaşcu, judecătorul numit de PSRM-Șor la Curtea Constituțională

anticorupție.md
Boris Lupaşcu

Boris Lupaşcu, numit vineri de către deputaţii PSRM şi cei din Partidul Şor în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, s-a remarcat în perioada când era procuror prin mai multe abateri, fiind subiectul unor investigaţii de serviciu, dar şi a anchetelor jurnalistice.

Boris Lupaşcu, 68 de ani, şi-a început cariera în calitate de anchetator în Procuratura raionului Hânceşti. Ulterior a fost numit şef al Procuraturii din Anenii Noi, în perioada când la şefia administraţiei publice locale se afla Serafim Urechean, transmite Știri.md cu referire la Anticoruptie.md.

Mai multe surse ne-au comunicat că Lupaşcu şi Urechean ar fi prieteni.

Boris Lupaşcu a fost numit în funcţia de procuror al municipiului Chişinău, în octombrie 2002, de către guvernarea comunistă. El l-a succedat pe Petru Bobu, demis în urma unui control de serviciu efectuat de Procuratura Generală, în legătură cu răpirea directorului adjunct al Departamentului Tehnologii Informaţionale, Piotr Dimitrov.

O anchetă realizată în februarie 2004 de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova relata despre implicarea lui Lupaşcu în scheme de muşamalizare a dosarelor. În anchetă se arăta că Boris Lupaşcu şi deputatul comunist Mihai Andronic făceau presiuni asupra organelor de urmărire penală în trei procese privind tăierea ilicită a pădurii şi comercializarea frauduloasă a unor cantităţi impunătoare de lemn în care erau implicate persoane cu funcţii de răspundere de la Întreprinderea de Stat Hânceşti-Silva şi Ocolul Silvic Oneşti.

Andronic i-a cerut lui Boris Lupaşcu să intervină pentru a transfera dosarele penale la altă procuratură. La astfel de schemă se recurge pentru a pierde intenţionat urma dosarelor. În timpul investigaţiei s-au obţinut şi câteva înregistrări audio, care demonstrau cum procurorul municipiului Chişinău şi câţiva deputaţi comunişti, sfidând legea, făceau trafic de influenţă şi protecţionism.

Valeriu Balaban, procurorul general din perioada respectivă, a reacţionat imediat, suspendându-l din funcţie pe Boris Lupaşcu. În aceeaşi zi, procurorul general a dispus iniţierea unui control de serviciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.