Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este Kim Yo-jong, posibila succesoare a dictatorului nord-coreean Kim Jong un

YouTube
Kim Yo-jong

Zvonurile privind starea de sănătate a liderului nord-coreean Kim Jong un concurează pandemia de Covid-19 și țin capul de afiș al presei internaționale. Puține informații răzbat de la Phenian iar lumea întreagă se întreabă cine i-ar putea succeda la putere în cazul în care zvonurile privind decesul lui Kim Jong un s-ar adeveri. Unul dintre numele vehiculate este Kim Yo-jong, sora mai mică a liderului suprem al Coreei de Nord.

Kim Yo-jong este sora mai mică a liderului nord-coreean Kim Jong-un. Ea s-a alăturat Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK) în 2007 și a fost asistenta tatălui său, Kim Jong-il, până la moartea acestuia în 2011. Kim Yo-jong a continuat să urce în ierarhia partidului aflat sub controlul fratelui său, preluând controlul ca prim-vicepreședinte al departamentului de propagandă și agitație și ulterior devenind un membru supleant al puternicului politburo al WPK. După ce a avut o apariție extrem de mediatizată la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, Kim Yo Jong s-a alăturat fratelui ei pentru summit-urile de denuclearizare cu președintele american Donald Trump, notează Biography.com.

Data nașterii lui Kim Yo-jong ar fi pe 26 septembrie 1987. Și-a petrecut primii ani la reședința mamei sale în Ch’angkwang Hill, în centrul Phenianului alături de cei doi frați mai mari. Potrivit bucătarului familiei, Kenji Fujimoto, familia își celebrează zilele de naștere la o altă casă din Wonsan, loc în care se bănuiește că s-ar afla Kim Jong un la acest moment.

Citește și: Raed Arafat e îngrijorat după anunțul lui Klaus Iohannis: Unii au înțeles că relaxarea a început

În 1996, Kim Yo-jung a fost trimisă în Elveția pentru a-și continua educația. A început să urmeze școala publică din Liebefeld Hessgut și ulterior i s-a alăturat Kim Jong-un la școala publică Liebefeld-Steinhölzli, cei doi fiind înscriși sub pseudonime. În Elveția locuiau cu o mătușă și un unchi și erau deserviți de personal și de gărzi de corp. Despre perioada din străinătate s-a spus că a fost o experiență izolatoare care i-a apropiat pe cei doi frați.

Practic nu se știe nimic despre activitățile lui Kim Yo-jong în anii care au urmat întoarcerii sale în Coreea de Nord în 2000 sau 2001, deși, în 2007, a absolvit Universitatea Kim Il-sung de la Phenian cu o diplomă în informatică.

Kim Yo-jong este sora mai mică a lui Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord, și se pare că unul dintre cei mai apropiați asistenți ai săi. Fiind primul director adjunct al departamentului de propagandă și agitație al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK), se spune că este responsabilă de gestionarea imaginii fratelui său și de promovarea „ofensivei de farmec” care i-a marcat contactul cu președintele sud-coreean Moon Jae și cu președintele SUA, Donald Trump, chiar dacă a continuat să-și amenințe dușmanii cu atacuri nucleare.

Atunci când rapoartele despre sănătatea precară a lui Kim Jong-un au apărut în aprilie 2020, mass-media s-a concentrat pe Kim Yo-jong ca posibil succesor. Unii analiști au sugerat că ea este cea mai probabilă alegere pentru succesiune fratelui său, având în vedere legăturile ei cu linia de sânge „Paektu” pe care familia o cere pentru drepturi de guvernare divine, în timp ce alții au susținut că WPK-ul dominat de bărbați ar prefera o conducere colectivă.

Kim Yo-jong este cel mai mic copil al celui de-al doilea lider al Coreei de Nord, Kim Jong-il, și a soției acestuia Ko Yong-hui, o dansatoare japonezo-coreeană. În afară de cei doi frați ea mai are și două surori vitrege.

Citește și: Dintr-o modestă familie iugoslavă a ajuns prima doamnă a Americii: povestea de 50 de ani a Melaniei Trump

Sub conducerea fratelui ei Kim Yo jung a devenit directorul interimar al Comisiei Naționale de Apărare înainte de a fi numită la Departamentul de Propaganda și Agitație la sfârșitul anului 2014. A devenit membru supleant al biroului politic al WPK trei ani mai târziu și a fost votată la Adunarea Supremă a Poporului. ca reprezentant pentru districtul Killimgil la alegerile parlamentare din 2019.

Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018 de la Pyeongchang, Coreea de Sud, au marcat apariția sa pe scena internațională, mass media occidentală notând că l-a eclipsat pe vicepreședintele american Mike Pence, fiind numită Ivanka Trump a Coreei de Nord.

Kim Yo-jong l-a însoțit pe fratele ei la discuțiile sale despre denuclearizare cu președintele Trump, de la Singapore, în iunie 2018, și  Hanoi, Vietnam, în februarie 2019. După ce cele două părți au încheiat brusc negocierile în timpul ultimului summit, Kim Jong-un a dat vina pe sora sa pentru eșec și a eliminat-o din politburo însă a  reinstalat-o în aprilie 2020.

Kim Yo-jong s-a căsătorit cu Choe Song fiul lui Choe Ryong-hae, unul dintre apropiații fratelui său. Potrivit informațiilor parvenite din Coreea de Nord ea are doi copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.