Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este naționalistul rus Zahar Prilepin care a supraviețuit exploziei propriei mașini

News.ro
Zahar Prilepin

Zahar Prilepin (47 de ani), un cunoscut scriitor naţionalist rus, a fost rănit sâmbătă în explozia propriei maşini, atentatul fiind revendicat de partizani tătari, conform Agerpres.

Personalitate a scenei literare ruse, tradus în numeroase ţări, Zahar Prilepin s-a implicat din 2014 în favoarea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, în rândurile cărora a luptat, scrie AFP.

Mai mult, potrivit EFE, în 2016, Prilepin s-a mutat cu familia în Donbas, regiune din estul Ucrainei, unde a ajuns chiar subcomandant al unui batalion de operaţiuni speciale creat la iniţiativa sa şi care lupta împotriva armatei ucrainene.

El a devenit consilier al liderului autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, asasinat în 2018, care i-a acordat gradul de maior.

În actuala campanie militară rusă din Ucraina, scriitorul naţionalist rus a semnat un contract cu Garda Naţională şi a plecat pe front, după cum a declarat în ianuarie secretara sa de presă pentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda.

Prilepin, care a luptat în anii 1990 şi în Cecenia şi Daghestan, a fost liderul partidului ultranaţionalist Pentru Adevăr pe care l-a creat în 2020 şi care a fuzionat în 2021 cu formaţiunea Rusia Justă.

Scriitorul a fost şi membru al Partidului Naţional Bolşevic, scos în afara legii. Ulterior, a susţinut opoziţia extraparlamentară care a cerut demisia preşedintelui rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, după anexarea ilegală de către Rusia lui Putin a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, Prilepin a anunţat public că nu-l va mai critica pe liderul de la Kremlin.

EFE scrie că printre romanele sale se remarcă "Păcat", care a primit în 2008 premiul Bestseller Naţional, unul dintre cele mai prestigioase din Rusia, "Sanka" sau "Maimuţa neagră".

Doi importanţi propagandişti ruşi prorăzboi au fost ucişi în atacuri cu bombă de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Daria Dughina, fiica unui ideolog naţionalist, a murit în explozia unei maşini-capcană în apropiere de Moscova, în august 2022, în timp ce bloggerul militar Vladlen Tatarskii a fost ucis într-un atac cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.