Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine îl mai susține pe Iohannis în 2019?

07-ciolos-pnl-agerpres-8090964-465x390

Liberalii au primit ieri o serioasă lovitură de la premierul Dacian Cioloș. Refuzul acestuia de a introduce o ordonanță de urgență (OUG) pentru revenirea la votul în două tururi de scrutin retează practic șansa liberalilor de a ieși câștigători în alegerile locale.

PNL devine un partid izolat pe scena politică și, astfel, va fi nevoit să se îndrepte „pas cu pas” fie spre o posibilă alianță cu PSD după alegerile generale, fie spre o perioadă lungă de opoziție.

Cioloș, desemnat de Iohannis și susținut de stradă, a ales varianta privitului din tribune. El nu va mai conta în jocul politic viitor. Și-a dat testul și l-a picat. A susținut un buget făcut de PSD, a făcut balet în cazul plagiatului lui Tobă, după care și-a salvat fundul în disputa privind cele două tururi de scrutin.

Iohannis este pierzătorul din umbră. Președintele care vrea un altfel de politică l-a desemnat pe Cioloș pentru postul de premier. Liberalii așteptau salvarea de la cel pe care l-au susținut să devină președinte. Așteptau ca, în urma discuțiilor între președinte și premier, OUG privind votul în două tururi să fie introdusă. Și „strada” aștepta de la cuplul Iohannis-Cioloș revenirea la normalitate.

Pierderea alegerilor locale de către PNL va duce, cel puțin teoretic, și spre pierderea alegerilor parlamentare. În cazul acestui scenariu, în care PSD va avea o majoritate, Președintele va fi obligat să desemneze un premier care poate să își formeze majoritatea necesară în Parlament. Nu contează acum cine va fi premier și care va fi alianța de guvernare. La acest moment, electoratul care l-a susținut pe Iohannis începe să fie dezamăgit. Electoratul PNL începe să fie dezamăgit. Va putea Iohannis să construiască și să își câștige simpatia electoratului de stânga? Greu de crezut.

Se poate ca Iohannis să viseze la o alianță PSD-PNL după alegerile generale.  Poate această alianță ar fi una benefică pentru țară dacă ar reuși să facă reformele grele: regionalizare, reforma Constituției. Nimeni nu poate garanta, însă, că partidele vor putea face aceste reforme, nici chiar dacă ar avea o majoritate parlamentară de peste 60%.

Va veni și momentul alegerilor prezidențiale. De ce s-ar mai lupta PNL pentru un președinte care în momentele decisive a fost pasiv? Va mai exista o susținere în electoratul de dreapta pentru un președinte care a adus la guvernare o mare coaliție cu stânga?

Foto: Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.