Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt candidații la funcția de premier. Posibile evoluții după alegerile parlamentare

Variante Scenariu Plan

Președintele Klaus Iohannis va desemna după alegerile parlamentare, în urma consultării formațiunilor care au intrat în Parlament, un candidat de premier. Acesta va avea misiunea să formeze o majoritate parlamentară care să voteze instalarea unui nou Guvern la Palatul Victoria.

Oficial, PNL îl susține premier pe actualul titular, Ludovic Orban (57 de ani), Alianța USR-PLUS îl propune pe Dacian Cioloș (51 de ani), iar din partea Pro România candidatul de prim-ministru este Victor Ponta (48 de ani). Ludovic Orban, Dacian Cioloș și Victor Ponta au în comun faptul că toți trei au ocupat funcția de șef al Guvernului.

PMP, UDMR și PSD nu au anunțat un candidat oficial.

Ca variante de lucru, la PMP este vehiculat ca potențial candidat de premier Cristian Diaconescu. Din partea PSD ar putea fi susținuți Sorin Grindeanu sau Vasile Dîncu. UDMR ia în calcul să nu propună un candidat de premier și să aștepte mai întâi să audă care este poziția șefului statului.

Variantele de guvernare

Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că PNL și USR-PLUS „vor guverna împreună” și că apropierea între cele două partide nu trebuie să se bazeze pe „simpatii” ci pe un program de reformă care să fie susținut de ambele forțe politice.

PNL ar prefera o coaliție de guvernare doar cu PMP și UDMR, dar pentru acest deziderat liberalii au nevoie să obțină cel puțin 40% din mandate în viitorul Parlament. În marea majoritate a sondajelor de opinie, liberalii pierd din încrederea electoratului, astfel că prima opțiune a liberalilor are șanse reduse să devină realitate.

Recent, liderul PNL Ludovic Orban a dat indicii importante legate de calculele sale.

El a indicat că PNL vrea o formulă de guvernare „stabilă”, care să beneficieze de „susţinere parlamentară solidă, care să nu se mai clatine sau să fie modificată în funcţie de diferite conjuncturi politice”. În antiteză, așadar, cu actualul guvern minoritar. Cooptarea USR-PLUS la guvernare este singura variantă de majoritate solidă pe care o au liberalii, dacă nu vor să apeleze la sprijinul social-democraților.

În acest sens, Ludovic Orban a exclus ipoteza unei colaborări cu PSD: „Singura decizie clară pe care am luat-o şi pe care o vom respecta este aceea de a nu purta niciun dialog cu cei de la PSD şi de a ţine în afara puterii PSD în următorii patru ani”.

În funcție de matematica parlamentară de după alegeri, liberalii nu exclud total un scenariu de avarie în care vor guverna în continuare minoritar și cu sprijin parlamentar din partea USR-PLUS, PMP, UDMR.

USR-PLUS este pe aceeași lungime de undă cu Klaus Iohannis. În discuțiile informale din alianță s-a agreat că după ce se termină campania electorală vor fi șterse cu buretele animozitățile personale între membrii USR-PLUS și membrii PNL și se va negocia „o foaie de parcurs” pentru o viitoare guvernare comună, cu un set de reforme agreate de ambele blocuri politice.

USR- PLUS vrea să intre cu miniștri în Guvern.

PMP și Pro România se luptă în primul rând să-și asigure prezența în viitorul Parlament. Pro România este la primul test parlamentar, iar PMP oscilează în jurul a 5-6 la sută în sondaje. PMP ar intra la guvernare, după ce a susținut și actualul cabinet liberal. Pro România este dispus să voteze un Guvern din care nu face parte dacă acel Guvern se va angaja ferm să susțină un set de propuneri venite din partea formațiunii de centru-stânga.

Nu doar PNL exclude o guvernare cu PSD. Și PSD a exclus public o guvernare cu liberalii.

În Kiseleff s-a discutat informal că și dacă PSD iese pe primul loc la alegerile parlamentare, mingea este tot la Cotroceni după alegeri. PSD poate împiedica formarea unui guvern în jurul PNL doar dacă ia peste 50% din mandate, au discutat social-democrații, iar această proiecție este cotată cu șanse minime în partid.

Neoficial, liderii social-democrați nu exclud un scenariu în care liberalii nu se vor înțelege cu USR-PLUS pentru formarea unui nou Guvern și atunci ar intra în joc parlamentarii social-democrați.

UPDATE - Vicepreședintele PSD Mihai Tudose a declarat că social-democrații ar dori să-și asume un Guvern minoritar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.