Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt cei 6 judecători CCR care au votat revocarea Codruţei Kovesi. Cum s-a poziţionat PNL

www.ccr.ro
CCR

Sistemul judiciar este din nou în centrul atenţiei după ce, miercuri, CCR a constatat că există un conflict constitutional între Administraţia Prezidenţială şi Guvern. Motivul este decizia preşedintelui de a refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA. Ulterior refuzului, ministrul Justiţiei, reprezentant al Executivului, a atacat la CCR hotărârea şefului statului. Curtea a constatat că există un conflict interinstituţional.

"Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

În favoarea acestei decizii au votat şase judecători, respectiv Valer Dorneanu, Marian Enache, Petre Lăzăroiu, Mona Pivniceru, Simona Maya Teodoroiu şi Varga Attila, iar împotrivă Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea, potrivit unor surse politice.

În ceea ce îi priveşte pe judecătorii care au votat împotrivă, fostul magistrat Toni Greblă susţine că ar fi, de fapt, unul singur. Greblă avansează ipoteza conform căreia doi judecători ar fi avut opinie concurentă.

”S-ar putea ca unul sau doi să aibă o opinie concurentă. Adică, un judecător a putut să fie de acord cu ceilalți colegi, că e un conflict constituțional, că a fost generat de refuz al președintelui de a o revoca pe șefa DNA, dar cu privire la procedura de urmat s-ar putea să fie o altă opinie, ușor mai nuanțată.”, a spus Toni Greblă la Romania Tv.

Dintre cei şase judecători CCR, patru au fost propuşi sau susţinuţi de PSD, în timp ce unul dintre ei, Mona Pivniceru, a fost propus de USL, fiind susţinut de PNL, iar Petre Lăzăroiu numit de Traian Băsescu, în perioada în care era preşedinte al României.

Valer Dorneanu, preşedintele Curţii, este judecător al CCR din iunie 2013, fiind numit de Camera Deputaţilor, la propunerea PSD. Şi-a început cariera ca procuror în 1967, fiind magistrat până în 1985. Între 1990 şi 1992 a fost consilier al preşedintelui României, iar ulterior, până în 1995, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, A fost parlamentar şi preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada 2000-2004

Marian Enache este judecător din iulie 2016,numit de Senat, cu voturile PSD şi UDMR. Şi-a început cariera ca avocat, fiind ulterior consilier prezidenţial pentru o perioada scurtă de timp, A fost deputat şi ambasador al României în Republica Moldova.

Simona Maya Teodoroiu a fost propusa de PSD, fiind judecător CCR din februarie 2015. A fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, iar în 2007-2014 membru al  Consiliului Naţional de Integritate(CNI), reprezentant al Grupului parlamentar din Senat al Partidului Social – Democrat (PSD);

Varga Attila este judecător din iulie 2016, fiind numit de Camera Deputatilor la propunerea UDMR cu votul PSD. A fost consilier la mai mult unităţi economice, iar ulterior a avut mai multe mandate de deputat în intervalul 1990-2008. În perioada 2001-2003 a fost secretarul comisiei parlamentare de redactare a proiectului de lege de revizuire a Constituţiei.

Nici propunerile altor partide nu s-au opus constatării conflictului şi revocării Codruţei Kovesi.

Mona Pivnicenu este judecător din martie 2013, fiind numita de Senat la propunerea USL, uniune din care făcea parte şi PNL, partid care ar fi susţinut-o.  A fost ministru al Justiţiei şi judecător ÎCCJ. A demisionat din funcţia de ministru în 2013, când a fost numită judecător CCR, după ce procedura de numire a şefilor de parchete demarată de ministerul pe care îl conducea a eşuat. Ulterior, la conducerea DNA a fost numită Laura Codruţa Kovesi, propunerea fiind făcută de Victor Ponta, cel care la acel moment era premier şi asigura interimatul la Ministerul Justiţiei.

Alt judecător care votat pentru revocare este Petre Lăzăroiu. Este judecător din septembrie 2008, fiind numit de Traian Băsescu. A fost avocat, consilier şi Judecător financiar și Preşedintele Colegiului Jurisdicţional Bucureşti din 1993 până în 2003. Mandatul lui Lăzăroiu este contestat acum de o parte a sistemului judiciar, prelungirea mandatului său de judecător fiind controversată, o asociaţie de magistraţi solicitând constatarea vacantării postului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.