Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt columbienii care extrăgeau cocaină în laboratorul din Bihor: Românul care i-a adus în țară fusese arestat peste ocean / Video

harta cartel columbia

Polițiștii români în colaborare cu autoritățile judiciare au descoperit în județul Bihor un laborator de extragere a cocainei. Din gruparea care acționa pe teritotiul României făceau parte și doi columbieni, membri ai unui temut cartel al drogurilor de peste ocean.

Potrivit unor surse judiciare, românul care i a adus pe cei doi columbieni era stabilit de mulți ani în Columbia, unde a și fost arestat pentru infracțiuni de skimming.

Cartelul Norte del Valle (în spaniolă: Cártel del Norte del Valle), sau Cartelul Nordului Văii, a fost un cartel de droguri care a acționat în principal în nordul departamentului Valle del Cauca din Columbia, în special în orașul de coastă Buenaventura.

A devenit proeminent în a doua jumătate a anilor 1990, după ce Cartelurile Cali și Medellín s-au fragmentat, și a fost cunoscut ca fiind una dintre cele mai puternice organizații din comerțul ilegal de droguri.

Cartelul de droguri a fost condus de frații Luis Enrique și Javier Antonio Calle Serna, alias "Los Comba", până la desființarea sa în 2008 de către autoritățile din Statele Unite.

Primul laborator de extragere secundară a cocainei descoperit în România a fost identificat de procurori și poliţişti într-o cabană izolată din judeţul Bihor, unde drogul era extras din cafea, pe cale chimică. Valoarea de piaţă a cocainei descoperite este de aproximativ 200.000 de euro. Cinci persoane - doi români, un israelian şi doi columbieni - au fost reţinute în dosarul instrumentat de procurorul DIICOT Oana Hăineală, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

„La data de 10 iulie 2022, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, au desfăşurat o acţiune amplă, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României, în vederea comercializării ulterioare a acestora. În fapt, s-a reţinut că, la începutul lunii iunie 2022, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat format din 3 persoane (doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian), la care ulterior ar fi aderat alţi doi bărbaţi (cetăţeni columbieni), care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizării operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirii/traficării ulterioare a acestora pe teritoriul României”, anunţă Poliţia.

Acest grup şi-ar fi derulat activitatea infracţională fără întrerupere, din momentul constituirii lui şi până la data de 10 iulie 2022.

La data de 1 iulie, cetăţenii columbieni, însoţiţi de cetăţenii români, ar fi introdus pe teritoriul României aproximativ 6 kilograme de cocaină. Cocaina ar fi fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene, pe cale aeriană, de către cetăţenii columbieni.

Aceştia ar fi avut, pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor, şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale.

În perioada 30 iunie - 6 iulie 2022, membrii grupului infracţional organizat ar fi făcut demersuri, în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operaţiunilor de extracţie a drogurilor, respectiv achiziţionarea substanţelor chimice necesare şi a vaselor de reacţie.

De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia ar fi închiriat o cabană, în afara zonelor locuite din judeţul Bihor.

În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie 2022, a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, 4 dintre bărbaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea, pe cale chimică şi fiind astfel identificat, pe teritoriul României, primul laborator de extragere secundară a cocainei, din istoria structurilor de combatere a criminalităţii organizate.

”Intervenţia a fost efectuată de către luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi specialiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale, care au imobilizat şi extras din perimetru persoanele bănuite, având un aport decisiv în derularea operaţiunii. A urmat o evaluare specifică a riscurilor, ce pot exista ca urmare a procesului de producţie, efectuată de către specialişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog şi din cadrul Laboratorului de Analiză şi Profil al Drogurilor Cluj-Napoca”, precizeazăp IGPR.

În urma percheziţiei domiciliare, au fost descoperite şi ridicate un calup presat de 1 kilogram, care conţine procaină, 148 de grame de cocaină maronie, care nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, şi un amestec de cocaină şi cafea, cântărind 5 kilograme.

De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie, constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi 10 pungi de cafea, sigilate.

Valoarea de piaţă a cocainei descoperite este de aproximativ 200.000 de euro.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 5 persoane, doi cetăţeni columbieni, doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian, stabilit în Bucureşti.

În cursul zilei de marţi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă a celor 5 persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.