Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt românii cel mai bine PLĂTIȚI: În ce domenii salariul mediu net depășește 1000 de euro

salariu

Castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a crescut cu 4,7%, sau 106 lei, in luna martie, pana la 2.342 lei (515 euro), arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

In martie, castigul mediu brut a urcat cu 4,8% fata de februarie, la 3.256 lei (716 euro), in contextul in care salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 16%, de la 1.250 lei pana la 1.450 lei.

Citeste si: Guvernul face un anunț URIAȘ pentru români: Câte taxe DISPAR

”Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 40,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 24,8% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului", arata comunicatul de marti al INS, in celelalte sectoare fiind inregistrate cresteri mai mici ale castigurilor.

Potrivit tabelelor INS, pe langa sectorul IT, castigul mediu net din Romania a depasit nivelul de 1.000 de euro (4.550 lei) in luna martie in domeniul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale (5.706 lei), fabricarea produselor de cocserie (5.132 lei), activitati de asigurari (5.013 lei) si activitati de servicii anexe extractiei (4.622)

"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (5.880 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.369 lei)", se arata in comunicatul INS, potrivit Stirileprotv.ro.

Potrivit studiului, salariile scazute au devenit o caracteristica a Europei Centrale si de Est, zona care ar putea ramane blocata pe aceste salarii daca guvernele si Uniunea Europeana nu iau masuri.

"In baza concluziilor studiului ETUI, in Romania datele arata ca este loc pentru cresterea salariilor atat in sectorul public, cat si in cel privat, fara sa fie afectata competitivitatea”, considera Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.