Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu se impune! Este singurul lider al Opoziției din ultimii 30 de ani care dărâmă două guverne consecutive, bifând cele mai mari scoruri la voturi

Inquam Photos / George Calin
ciolacu parlament

5 octombrie 2021 - Guvernul Florin Cîțu a fost demis marți de Parlament în urma unei moțiuni depuse de PSD cu 281 de voturi Pentru.

5 februarie 2020 Guvernul Orban a fost demis miercuri, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a PSD a trecut, cu 261 de voturi Pentru.

Și atunci, și acum președintele PSD este aceeași persoană: Marcel Ciolacu. Singurul lider al Opoziției din ultimii 30 de ani care dărâmă prin moțiune de cenzură două guverne consecutive, doborând record după record la numărul cu care cele două moțiuni au trecut.  Același Marcel Ciolacu își poate trece în palmares o altă noutate postdecembristă:  demiterea Guvernului Cîțu s-a făcut astăzi chiar cu voturile celor care, pănă acum o lună, erau partenerii de guvernare a lui Cîțu și opozații declarați ai PSD, respectiv ai liderului PSD.

În acest moment nimeni nu mai poate face abstracție de PSD, care devine astfel  pilonul de stabilitate în România. Partidul a început o reformă internă profundă, care continuă în diversele ei faze astfel ca la debutul anului electoral 2024 să se prezinte în fața electoratului cu figuri noi la toate nivelurile.

Puțini au fost aceia care i-au acordat credit lui Marcel Ciolacu atunci când a preluat partidul praf și pulbere, după mandatul  Vioricăi Dăncilă. În schimb, mulți au fost cei care, inclusiv din propriul partid, care îi atribuiau lui Ciolacu doar rolul ceremonial de ”a duce mortul la groapă”.

Numai că, în doar câteva luni, Ciolacu a reușit să curețe listele de candidați și să câștige alegerile locale, iar mai apoi pe cele parlamentare. Acum partidul este undeva la 36-37%, iar tendința este una de creștere și consolidare.

Deși presiunea ca PSD să voteze imediat moțiunea depusă șmecherește de alianța USR – AUR a fost extrem de mare, atât din partid, cât și dinafara lui, Marcel Ciolacu a avut abilitatea de a rezista, impunându-și propria strategie prin care a lovit Guvernul Cîțu cu o forță neegalată până acum de nici un lider în cei 30 de ani democrație în România post-comunistă.

Cristian Tudor Popescu și Ioana Ene Dogioiu, doi comentatori despre care nu se poate spune că sunt favorabili PSD-ului,  dimpotrivă, au lăudat astăzi discursul liderului PSD, considerându-l nu doar excepțional și bine punctat, dar și adevăratul câștigător al moțiunii de cenzură votate astăzi.

Ce va face PSD în continuare? Va intra la guvernare? Va susține un guvern minoritar PNL? Sunt doar cîteva dintre variantele vehiculate în spațiul public nu numai de diferiți analiști politici, cât și de unii lideri ai PSD. De altfel, nu este un secret faptul că există chiar în interiorul PSD o întreagă dezbatere în acest sens. Însă, în multitudinea de voci care dau verdicte există o constantă, emisă clar de președintele partidului: PSD nu va intra la guvernare decât în urma alegerilor, anticipate sau la termen! Nu ca urmare a unei moțiuni de cenzură.

Ce înseamnă asta? Că PSD-ul, condus de Marcel Ciolacu, este partidul care va da tonul oricărei mișcări politice de amploare. Și că nimeni nu va putea face abstracție de asta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.