Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș: 'Europa se va relansa numai cu proiecte care nu îi separă în blocuri de interes'

Inquam Francois Hollande Dacian Ciolos

Premierul român Dacian Cioloş a respins, într-un interviu publicat luni de cotidianul francez Ouest-France, ideea unei relansări europene care să se sprijine pe un nucleu dur al câtorva state membre ale Uniunii Europene şi a avertizat că în prezent unele dintre ţările blocului comunitar au impresia că Europa este un sistem în care deciziile pot fi impuse, aşa cum s-a întâmplat în cazul cotelor de refugiaţi.

'Europa se va relansa numai cu proiecte care apropie europenii şi nu îi separă în blocuri de interese', a subliniat premierul român, sesizând faptul că 'presiunea terorismului, a imigraţiei' preocupă cetăţenii europeni, care doresc să vadă că lucrăm împreună pentru asigurarea securităţii, iar în ceea ce priveşte economia, ei doresc să fie create condiţii favorabile creşterii economice, pentru a se asigura prosperitatea.

Citește și: Macovei despre cazul Ponta: Ar fi fost bine ca Baroul Bucureşti să dea dovadă de fermitate

'Trebuie să arătăm că diversitatea Europei cu 28 de state, în curând 27, este un atu. Bratislava poate fi un punct de plecare în jurul subiectelor care ne unesc', a apreciat Cioloş referindu-se la summitul care va avea loc vineri în capitala Slovaciei, unde liderii blocului comunitar vor dezbate relansarea proiectului european în contextul Brexitului (ieşirea Marii Britanii din UE). 'De altfel, personal nu cred într-o relansare europeană care să se sprijine pe un nucleu dur al câtorva state', a indicat premierul român.

Întrebat despre criza refugiaţilor şi despre tentaţia unor ţări de a se 'baricada', Cioloş a estimat că nu trebuie să ne baricadăm, dar în acelaşi timp trebuie asigurată protecţia frontierelor europene. 'Este un element de bază pentru a arăta coerenţa proiectului european. 'Nu' baricadelor şi 'da' protecţiei frontierelor, cu un control al fluxurilor migratorii. Europa trebuie să fie primitoare în viitor, dar trebuie să arate şi că stăpâneşte acest proces', a apreciat şeful guvernului român.

Răspunzând unei întrebări legate de poziţia României faţă de cotele de refugiaţi, în contextul în care Ungaria respinge aceste cote decise de UE, Cioloş a admis că 'în ultimii ani, au fost multe presiuni' şi 'unii au încercat să-şi impună soluţiile'.

'Astăzi unele state membre au impresia că nu sunt ascultate. Nu este suficient să stabileşti o cifră şi să repartizezi cote între ţări. Trebuie să discutăm despre capacitatea noastră de a integra aceşti migranţi', a punctat premierul român.

'Priviţi problemele din unele metropole europene. Astăzi, se iau decizii, dar ele nu sunt aplicate. Lăsăm impresia că Europa este un sistem care impune de sus în jos, fără dezbatere. Nu aşa vom crea încrederea', a atenţionat el în continuare.

La capitolul economic, Cioloş a apreciat că România are nevoie de un echilibru între respectarea ţintei de deficit şi stimularea creşterii economice.

Întrebat dacă se poate considera că există 'un miracol economic românesc', în condiţiile în care anul trecut România a înregistrat o creştere economică de 3,5%, premierul român a amintit modul cum a evoluat economia românească înainte şi după criza din anul 2008.

'Nu ştiu dacă putem vorbi despre miracol. România a suferit după criza financiară din anul 2008. Chiar înainte ca ea să izbucnească, creşterea era de 7-8%. Dar această creştere nu era sustenabilă, întrucât ea se baza în principal pe consum. România a făcut reforme dureroase în administraţie, sănătate şi în sistemul de pensii. Investiţiile au repornit şi exporturile se dezvoltă', a explicat Cioloş, oferind în interviu şi exemplul dezvoltării recente a unor noi sectoare, cum ar fi cel auto sau cel high-tech, acesta din urmă reprezentând 7% din PIB, mai mult decât agricultura.

El a enumerat în acest context şi atuurile României, respectiv o creştere economică ce este constantă - între 3% şi 4% pe an -, resursele naturale, nivelul de calificare al forţei de muncă, al cărei cost rămâne la un nivel rezonabil, precum şi faptul că este printre cele mai stabile ţări din regiune, orientată către Europa şi democraţie şi care în plus nu are vreun partid extremist.

Cât despre deficitul bugetar, Dacian Cioloş a declarat că s-au luat măsuri pentru ca acesta să nu depăşească limita de 3% din PIB, dar a atras atenţia că 'nu trebuie să vedem deficitul ca pe o religie'.

'Deficitul este un indicator. Trebuie să-l vedem într-o perspectivă plurianuală. Nu dorim să destabilizăm finanţele publice. Dar responsabilitatea noastră este şi de a alimenta creşterea economică. Să facem în aşa fel încât să putem de asemenea reforma sănătatea, educaţia. Trebuie să găsim un echilibru. De exemplu, să facem totul pentru ca medicii români să rămână aici, să putem recruta profesori bine pregătiţi. Trebuie să stimulăm şi investiţiile, care au crescut anul acesta cu 20%', a argumentat Dacian Cioloş, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.