Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciprian Ciucu a fost dispus să renunțe la candidatură. Trebuia Nicușor Dan să accepte?

M10USB

Ciprian Ciucu, candidatul independent la Primăria Capitalei susținut de partidul M10, a declarat că i-a făcut lui Nicușor Dan o ofertă prin care liderul USB ar fi rămas candidat la Primărie și el ar fi devenit primul pe lista pentru Consiliul General.

„USB şi M10 îşi vor asuma egal, câte 35% fiecare, locurile din consiliile primăriilor de sector şi la Primăria Generală ; 30% păstrăm pentru alte forţe politice şi civice care pot veni cu candidaţi integri şi competenţi alături de noi;

M10 îşi asumă candidatura pentru două primarii de sector, două Uniunea Salvaţi Bucureştiul şi două pentru partenerii noştri;

Eu voi deschide lista Alianţei electorale M10+USB pentru consilieri la PMG şi voi fi alături de el acum, dar şi la primărie, pentru că uşor nu ne va fi;

Punem bazele unei mişcări politice noi, de orientare civică, care să vizeze alegerile parlamentare de poimâine, cele din toamnă. Dacă vrem să avem şanse reale de a duce oameni integri şi competenţi în Parlament, la fel ca la consiliul PGMB, trebuie să fim împreună şi pregătiţi încă de pe acum”, descrie Ciucu, citat de Hotnews, condițiile înțelegerii propuse.

Acesta mai descrie oferta făcută ca fiind „corectă” și îi reproșează lui Nicușor Dan că nu a răspuns pozitiv:

„Aş vrea ca un lucru să fie dincolo de orice bănuială: nu eu, nu M10, nu cei de la 200 pentru Bucureşti, nu UCDR sau Mişcarea Liberală şi în niciun caz cei de la Iniţiativa România, nu noi toţi ne-am opus unificării într-o alianţă electorală a forţelor integre şi competente pentru Bucureşti. Nimeni nu mă poate contrazice şi nu-mi va putea reproşa vreodată acest lucru. E păcat că dl. Dan are acelaşi comportament că partidele din sistem. Nu e dispus să stea la masă, nu e dispus să aibă parteneri, ci doar oameni pe care să-i încoloneze în spatele lui.”

Încă de la lansarea candidaturii lui Ciprian Ciucu au existat zvonuri, raportate de Mediafax, conform cărora M10 ar fi urmărit, de fapt, o negociere a listelor de consilieri. Totuși, varianta descrisă de candidat, conform cărora a cedat la presiunile celor din jur este, de asemenea, posibilă.

Citiți și: M10 și-a anunțat candidatul pentru Primăria Capitalei

Altă întrebare, însă, este mai interesantă. Anume...

Este oferta M10/Ciucu corectă?

 

Să vorbim, întâi, despre numărul de consilieri. Cifrele noastre, deși limitate, sugerează ca raportul electoral dintre USB si M10 este de 2:1, însă ambele partide sunt în marja de eroare. Nu vreau să spun că acestea vor fi și cifrele de la final. Nicușor Dan, Ciprian Ciucu și Monica Macovei vor avea de lucru în a aminti că USB este „partidul lui Nicușor” și M10 este „partidul lui Macovei și Ciucu”. Dacă fac asta, procentele partidelor cu siguranță vor crește. Dar celelalte partide, UCDR, ML și "200 pentru București" nu au purtători de imagine comparabili dacă nu rezolvă această problemă într-un mod absolut spectaculos, vor obține aproximativ zero voturi. Astfel, politic vorbind, nu există niciun motiv imaginabil pentru care aceste partide ar primi ceva. În definitiv, democrația nu este comunism, să redistribuim de la fiecăruia după putere, fiecăruia după nevoi.

Rămâne ideea susținerii lui Nicușor Dan pentru postul de primar general. Șansa acestuia de a deveni primar general, depinde, într-o ordine aproximativă a importanței de următoarele: erorile partidelor majore, propria campanie și lipsa de competiție pe „culoarul antipolitic”. În aceste condiții, decizia de a refuza termenii înțelegerii pare prudentă.

Altfel spus, strict politic vorbind, decizia lui Nicușor Dan este cât se poate de rezonabilă și corectă. Acesta nu poate câștiga doar pe culoarul antipolitic, ci are nevoie să obțină voturi de la cei care sunt înclinați spre partidele mainstream. Dacă apar semne că acest lucru se întâmplă, atunci ceilalți alegători antipolitici vor alege, probabil, votul util. În schimb structura reprezentanților noilor partide în București are șansa să definească politica locală până în 2020 și poate chiar să aibă semnificație în politica națională după.

Cine intră în Consiliu va fi vocea opoziției din afara sistemului și va putea pregăti alegerile următoare cu un oarecare succes.

Problema lui Nicușor Dan, după cum cu șiretenie observă Ciprian Ciucu, este că a promis "o altfel de politică". Înseamnă promisiunea asta să donezi voturile "tale" către alții  și să-ți amanetezi viitorul pe altarul unității? USB a decis că nu. Rămâne să le explice acest lucru și simpatizanților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.