Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciprul de Nord: Liderul actual devine favorit pentru turul al doilea al prezidenţialelor

Mustafa Akinci

Actualul lider al ciprioţilor turci, Mustafa Akinci, şi-a asigurat marţi seară o poziţie favorabilă pentru al doilea tur al "alegerilor prezidenţiale" organizate duminică în nordul insulei, după sprijinul primit din partea unuia dintre rivalii săi din primul tur, notează AFP preluat de agerpres.

Consemnul dat de partidul lui Tufan Erhurman, un alt social-democrat care se pronunţă ca şi Mustafa Akinci pentru reunificarea Ciprului sub forma unui stat federal, este important pentru a-i asigura victoria duminică.

"Preşedinte" în exerciţiu al autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN), Mustafa Akinci s-a clasat pe locul al doilea, cu 29,84% din voturi, în primul tur al alegerilor.

Cu sprijinul partidului lui Tufan Erhurman, personaj care, cu cele 21,68% din voturi, deţine cheia succesului în turul al doilea, Mustafa Akinci ar putea ieşi victorios în faţa rivalului său, Ersin Tatar, susţinut de Turcia.

Social-democrat acţionând de mult timp pentru o apropiere de ciprioţii greci, Mustafa Akinci nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a se depărta de Ankara, ceea ce i-a atras ostilitatea preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Considerând Ciprul ca o piesă majoră în strategia sa de a-şi extinde frontierele maritime, Ankara urmăreşte îndeaproape alegerile din treimea de nord a insulei. Aceasta a obţinut independenţa de Regatul Unit în 1960, dar trupele turceşti au invadat nordul în 1974 ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia.

Alegerile au loc într-un moment în care exploatarea hidrocarburilor în Mediterana de Est provoacă vii tensiuni între Turcia şi Grecia, principalul aliat al ciprioţilor greci din Republica Cipru - singura recunoscută de comunitatea internaţională, admisă în Uniunea Europeană în 2004 - şi care îşi exercită autoritatea supra sudului insulei.

Acuzaţiile de ingerinţă la adresa Ankarei au dominat dezbaterile din Ciprul de Nord odată cu apropierea alegerilor, Turcia intensificându-şi manevrele pentru a da un impuls campaniei lui Ersin Tatar cu riscul de a irita, potrivit observatorilor, numeroşi ciprioţi turci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.